Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Új influenzával fertőződtek a csepeli gyerekek

Az új influenzavírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok a csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics Mihály utcai iskolájában megbetegedett gyerekek egy részénél - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) péntek este az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a betegektől vett és a laboratóriumba küldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak, és nem csak diákoknál, hanem tanároknál is igazolták a vírust.
    Több mint 110 gyermek lázasodott be a csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics Mihály utcai iskolájában - tájékoztatta előzőleg Polgár György, a csepeli önkormányzat kommunikációs főtanácsadója az MTI-t.
    Az önkormányzat tájékoztatása szerint péntek délután értesültek arról, hogy csütörtökön több mint 110 gyermek lázasodott be Csepelen, az Adu Oktatási Központban. Először 10-15-en jelentkeztek tüneteikkel a pedagógusoknál, az iskola vezetőinél, akik azonnal értesítették a kerületi ÁNTSZ-t.
    A szolgálat a lázas gyerekeket hazaküldte. A Táncsics Mihály utcai oktatási központban óráról órára növekedett a lázas betegek száma, délutánra ez meghaladta a 110-et is - közölte a csepeli önkormányzat kommunikációs főtanácsadója. Polgár György tájékoztatása szerint más tünetet, rosszullétet nem észleltek a belázasodott diákoknál.
    Pénteken az iskolába járó ötszáz diák harmada jelent csak meg, a többiek otthon maradtak.
    Polgár György közölte, hogy Csepelen sem az oktatási központ más iskolájában, sem a többi önkormányzati fenntartású iskolákban nem tapasztaltak hasonló panaszokat a gyerekeknél.
    Az oktatási központban az ajtóktól a számítógépekig mindent fertőtlenítettek, és követték az ÁNTSZ előírásait - jelezte.
    Az ÁNTSZ késő esti közlése szerint az illetékes járványügyi szakemberek felkerestek több lázas beteget, orr- és garatváladékot vettek tőlük. A beküldött hét minta közül négy esetben igazolódott az új influenza A(H1N1) vírus jelenléte.
    Feltételezhető, hogy a szeptember elsejei tanévnyitón már betegen vett(ek) részt valaki(k), s ő(k) fertőzte, fertőzték meg társaikat.
    Az ÁNTSZ egyben felhívja a figyelmet, hogy akinél ezután lépnek fel az influenza tünetei, a láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, elsőként alkalmazza az influenza tüneti kezelését, vagyis a lázcsillapítást, bő folyadékfogyasztást, és semmi esetre ne menjen közösségbe.
    Megjegyzik: a tanévkezdésre az egészségügyi miniszter valamint az oktatási és kulturális miniszter közös levelet és információs csomagot küldött minden magyarországi iskolának, az új influenzavírus okozta esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos felkészülésről és a követendő eljárásról. Emellett 550.000 példányban lakossági tájékoztató kiadványt is eljuttatott az ÁNTSZ a tanintézményekbe.
    Magyarországon eddig 153 esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, 32 beteget ápoltak kórházban, egy beteg meghalt.
    Magyarországon május végén mutatták ki először a laboratóriumi vizsgálatok egy férfinél az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett rosszul, és a levett mintában a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust.
    Június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben, aki feltehetően külföldön fertőződött meg - jelentette be az országos  tiszti főorvos. Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza  lefolyását.
    Az új vírus elleni oltóanyag klinikai kísérletei eddig ígéretesnek bizonyulnak - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos a héten, Székely Tamás egészségügyi miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón.
    Egy belvárosi általános iskolában és gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón Falus Ferenc elmondta: a felnőtteknél végzett vizsgálatoknál semmiféle mellékhatást nem észleltek, a második vérvétel eredményére pedig még tíz napot várni kell.
    "Egyelőre nagyon ígéretes a vakcina, hogy ártalmatlan és jó hatékonyságú lesz" - fogalmazott a szakember. Hozzátette: a gyerekek oltása is elkezdődött.
    Szeptember utolsó napjaira meglesz a vakcina forgalombahozatali engedélye, és a tömeges oltási kampány október első heteiben  
elkezdődik - mondta Falus Ferenc.

Olvasóink írták

 • 9. KukoricaJancsi 2009. szeptember 05. 21:29
  „".. és a tömeges oltási kampány október első heteiben elkezdődik .."

  Nagyon szoros mérkőzés lesz.
  Már ennek a 110 gyereknek és hozzátartozóinak biztosan nem kell beadni.

  Gyorsan kel cselekedni, amíg rá nem jönnek az emberek, hogy teljesen megegyezik a közönséges influenza hatásával, mert ez esetben csak azok veszik fel, akik eddig is felvették az influenza elenei védőoltásokat.
  És ugye akkor mi lesz a rengeteg vakcinával!”
 • 8. floridaimagyar 2009. szeptember 05. 18:28
  „Nem ertek egyet az oltas ellen szolo velemenyekkel. Az idegrendszeri problemakat okozo oltasok regen tortentek es teljesen mas anyagok vannak benne, nem valoszinu bar feljott ez a tema... - nem hallottam arrol sem hogy USA-ban ellene lennenk. Az nalunk a velemeny (Tampa Bay Times, Tampba Tribune) hogy sokkal sulyosabb a betegseg gyerekeknel es meg inkabb a terhes noknel (van egy idoszak a terhessegben amikor a tudoi epsege es oxigen nagyon fontos, sajna az uj influenza erre veszelyes), most is epp egy terhes no komaba kerult az uj influenza szovodmenyei kovetkezteben itt a varosban.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 05. 10:06
  „Ez remek. Köszi, hogy leírtátok, hogy a sima oltás is mekkora gázt tud csinálni. Mivel rendszeresen utazom, ülök repülőn mexikói, USA-beli, mindenféle keleti emberekkel, gondolkodtam, hogy beadatom. De akkor inkább mégsem...”
 • 6. lidocain 2009. szeptember 05. 09:23
  „remélem kötelezővé nem teszik.”
 • 5. 19701230 2009. szeptember 05. 09:06
  „kösz , sziszifuszi
  én is igy gondolom

  egyébként én eü -ben dolgoztam, beoltattam magam, és már másnap annyira beteg voltam , mint még soha

  és azota se , voltam ilyen beteg mint akkor”
 • 4. Nostradamus 2009. szeptember 05. 07:29
  „Kösz, Sziszifusz, magam is valami hasonlót gondoltam. Csak nem szeretem magam felelőtlennek érezni, ha nem oltatom be a gyerekemet. Jó egy kis megerősítés. Tavaly beoltattam a normál influenza ellen, utána úgy köhögött vagy három hétig, hogy majd´ megfulladt. Azt mondtam hogy soha nem oltatom be többet, majd adok neki vitamint meg homeopátiás bogyókat. Én azt hiszem, még életemben nem voltam influenzás, pedig védőoltást soha nem kaptam.
  Egyébként nézzétek majd meg, hányan mennek el 60%os táppénzre...”
 • 3. gróf 2009. szeptember 05. 06:18
  „Terjedni és megosztani azt tud!”
 • 2. Sziszifusz 2009. szeptember 05. 05:02
  „"A Kossuth Rádióban hallottam, hogy bár a felnőtteken végzett tesztek eredményei még nem ismertek, elkezdték veszprémi önkéntes gyerekeken tesztelni a H1N1 vakcinát. Mivel a vakcina le van gyártva, rövidesen beindul a marketing gépezet, ami el fogja adni Önnek, nekem, minden embernek, aki ostobább, mint egy ötödikes.
  A számtan példa: Amennyiben egy millió fertőzött emberből a sertésinfluenza megöl 500 embert, hányat fog megölni 10 millióból? A helyes válasz természetesen 5000, és ez a hivatalos WHO által publikált arány a jelenleg
  ismert H1N1 változat veszélyességét illetően.
  Ez ugye elméleti szám, de ennyi halálos áldozata lenne egy minden magyar állampolgárra kiterjedő influenza járványnak. Jegyezzük meg ezt a számot, mert még visszatérünk rá.
  Mit felejtettünk el 33 év alatt?
  Talán többen olvastak arról, hogy 1976-ban volt már egy sikertelen sertésinfluenza-oltóanyag kampány, ami több száz ember idegrendszerében okozott helyrehozhatatlan kárt, miközben sokakat megbénított. Az orvosok még nevet is adtak a tünetnek: Guillain-Barre szindróma. Nem tudom, miért nem a Mérgező-Védőoltás szindróma nevet kapta - talán túl beszédes elnevezés lett volna.
  Mindenesetre tény, hogy az orvosok nem voltak tisztában az oltóanyag hosszabb távú hatásaival és ez emberek százainak életét tette tönkre. A tagadás mit sem segít a dolgon. Emlékezzünk csak az autizmus és a csecsemő kori védőoltások kapcsolatára. Azt is évtizedeken át tagadták, mire 2003-ban az Egyesült Államok kormánya elfogadta a higanyt tartalmazó oltások káros hatásairól szóló tanulmányokat, és azóta folyamatosan vonják ki ezeket az oltóanyagokat a használatból. Az emberi szervezetbe bejutó anyagok határértékeit meghatározó amerikai kormányhivatal, az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) 2003-as adatai szerint egy 2 hónapos csecsemő a megengedett higanydózis 129-szeresét kapta az oltásokkal. Nem csak az
  amerikai csecsemő, hanem a magyar is, csak az ÁNTSz nem ért rá ezzel foglalkozni, mert a vitaminok betiltásával van elfoglalva.
  És persze van egy csomó dolog, amit sem az ÁNTSz, sem a gyógyszeripar nem szeretné, ha Ön megtudná:
  A védőoltás, amit rövidesen rászabadítanak a gyerekeinkre, lóhalálában készült el. Állami és ENSz rendeletek
  biztosították, hogy a gyártás előtt ne kelljen a szokásos teszteket elvégezni a rövid és hosszabb távú mellékhatások tekintetében.
  A védőoltás olyan adalékanyagokat tartalmaz, amik azonnal gyulladásos tüneteket okoznak a szervezetünkben. Ezek miatt várhatóak a korábban is nagy arányban jelentkező idegrendszeri elváltozások. A védőoltás akár meg is növelheti a tényleges influenzával kapcsolatos halálozási arányt amiatt, hogy megváltoztatja (elnyomja) a szervezetünk normális immunválaszát egy igazi vírusra. Nincs semmi statisztikai bizonyíték arra vonatkozólag, hogy bármi előnye származna azoknak, akik beoltatták magukat korábban, más járványok esetén. Ezt nem méri senki.
  Az orvosok a mai napig nem tudják, ténylegesen mi okozta az 1976-os paralízises megbetegedéseket a védőoltást kapott emberek között, ennek ellenére ismét be akarnak oltani mindenkit.
  Ha Ön vagy családtagja belehal a védőoltásba, vagy komolyan beteg lesz tőle, a gyártó cég nem felelős ezért. A kormány teljes mértékben átvállalja a felelősséget tőlük és fizeti őket mennyiségi és nem minőségi alapon. A kormányok felelősségét itt most nem minősíteném. A D-vitamin, messze hatékonyabbnak bizonyult minden influenza védőoltásnál, de mindenki jobban jár, ha ezt Ön nem tudja meg. A gyógyszergyártó cégek, akik érdekeltek az oltóanyag gyártásban, milliárdokat tesznek zsebre a következő hónapokban, amit az adóhatóság megemelt adók formájában vesz ki az Ön és az én zsebemből.
  Amikor itt lesz a járvány és elkezdenek az emberek belehalni a betegségbe, sokan közülük olyanok lesznek, akik kaptak az oltásból. Az orvosok pedig ezt is meg tudják magyarázni szokásos "gyógyszerlogikájukkal": a megmentettek száma sokkal nagyobb, mint azoké, akiket elvesztettünk. Persze a megmentettek száma nem ismert, az egy fikció. Mivel a krónikus betegek közül legelőször azokat oltják be, akiknek a legsúlyosabbak a betegségtünetei, nem is lesz nehéz megmagyarázni, hogy amúgy is meghalt volna. Krónikus betegségnek minősülnek az idült légúti betegségek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségek és veleszületett vagy szerzett immunhiány. Ha valamire, egy dologra jó lesz a következő hónapok védőoltás kampánya: a hatóságok fel tudják mérni és be tudják azonosítani azt a birka tömeget, amelyiket bármikor, bármilyen veszéllyel megijesztve sorba lehet állítani védőoltásért vagy bármiért, amit el akarnak adni nekik. A későbbi ilyen kampányokat olcsóbbá teheti egy ilyen címlista. Az elmúlt hónapokban millió szám fertőződtek meg emberek a H1N1 vírussal és gyógyultak meg anélkül, hogy bármi kezelést kaptak volna. A legtöbben észre sem vették, hogy influenzások voltak, mert a H1N1 fertőzés lefolyása enyhébb a korábban megszokott
  influenzákhoz képest. Az egészségügyi dolgozók mindössze 30%-a adatná be magának vakcinát, miközben a 70%-uk nem, vagy még gondolkodik. A legtöbben (60%) a várható mellékhatások miatt aggódik. Ez derül ki 1500 egészségügyben dolgozó angol nővér körében végzett felmérésből.
  Számoljunk tovább:
  Hány embert kell beoltani a vakcinával, hogy megmentsünk EGYETLEN életet a sertésinfluenza következményeitől?
  Figyelem! Ez a kérdés sosem fog a vezető médiákban elhangzani. Mivel a becsületes válasz nem az, amit az emberek hallani szeretnének...
  A válasz mindenesetre elég egyszerű. Amennyiben feltételezzük, hogy a vakcina 100%-ban hatékony (ami azt jelenti, hogy megakadályozza a halált, ami egyébként bekövetkezett volna), egy élet megmentéséhez 2000 embert kell beoltani. Ez az arány számos médiában megjelent, mint ennek az új vírusnak a veszteségi aránya.
  Mivel azonban nincs 100%-os hatékonyságú oltóanyag (messze nincs), nézzünk egy hasonló esetet. A szezonális influenza oltóanyagok esetén 1%-os hatékonyságról beszél a tudomány. A halálos esetek 1%-ában hatékony, amire a tudomány lelkesen tapsol, mert "minden egyes élet értékes". Viszont ha ezt az arányt az új influenza oltóanyaga sem szárnyalja túl, a képletünk úgy alakul, hogy 200000 embert kell beoltani EGYETLEN élet megmentése érdekében.
  Ha ezt beszorozzuk egy oltóanyag költségével, azt kapjuk, hogy EGYETLEN élet megmentése a H1N1 vírussal szemben 200-800 millió forintba kerül, attól függően, hogy melyik patikában szerezte be az ember az oltóanyagot.
  Az oltóanyag gyártói persze optimistábbak nálunk. Szerintük a halálos esetek közel 10%-ában lehet hatékony a védőoltás. Ha nekik lesz igazuk, 10 embert mentett meg a 200000-ből a vakcina, miközben tudja Isten, mennyit öl meg a vakcina maga ebből a 200000-ből.
  Kinek ennyire értékes 1 élet?
  Az egészségügyi politika persze nem a józan ész alapján működik. Az politikai alapon működik. A politikusok pedig aszerint működnek, hogy "csinálni KELL valamit". A reformok reformját is megreformálják, mert azt várja el tőlük a választó, hogy változtassanak, mert most nem jó. Ezért ők csinálnak valamit, mert az jobb, mint semmit sem csinálni vagy mondani. Mellrák ellenes program rákot okozó sugárzással tesztelve, tanulási nehézségek pszichiátriai tesztelése és kezelése drogokkal, éppen ilyen kényszertevékenységek, amit politikai kényszercselekvések szülnek. 200000 embert beoltani egy teszteletlen oltóanyaggal annak érdekében, hogy megmentsünk egyetlen életet, miközben ennél jóval több fog belehalni az oltásba magába, szintén elgondolkodtató - nem? Ha a józan ész alapján közelítjük meg. Persze politikai és pénzügyi szempontból ez a helyes választás. Ha nem teszünk semmit, nincs pénz és még le is váltanak a következő választásokkor.
  Lássuk: az Ön esélye 1:1 arra, hogy egy teszteletlen vakcinával oltják be, miközben 1:200000 az esélye annak, hogy Ön lenne az a szerencsétlen, aki belehal egy sertésinfluenza fertőzésbe. Amennyiben ezt szeretné más megközelítésbe helyezni, ennek több nagyságrenddel kisebb az esélye, mint annak, hogy Önt villámcsapás végzi ki az élete során (1:5000). Forrás: NOAA Matematikailag kifejezve: abban reménykedni, hogy a védőoltás védi meg a sertésinfluenza okozta haláltól kisebb, mint annak, hogy telitalálata lesz a lottón. És mellesleg a lottózásnak nincsenek várható idegrendszeri károsodást okozó mellékhatásai.
  A lottóra szokták mondani, hogy az egy adófajta azon emberekre kivetve akik nem tudnak számolni. A védőoltás pedig most egy olyan adónemmé lépett elő, amit azok az emberek fizetnek meg, akik nem értenek az egészséges élethez.
  Az influenza védőoltás nélkül is túlélhető. Rendszeres kézmosás, napi fél óra mozgás a szabad levegőn, D-vitamin, C-vitamin és cink, szelén és egyéb ásványi-anyagok bőséges mennyiségben, este egy hideg vizes zuhany tökéletes védelmet biztosít. És a mellékhatásai is kellemesek. Például a férfiak potenciája, a nők életkedve egyaránt visszatér tőle. Ez mind nem mondható el a vakcináról."

  És még egy kis adalék: http://www.ujmedicina.hu/letoltes/mikrocsip-a-sertesinfluenza-oltasban.pdf”
 • 1. mityok 2009. szeptember 05. 03:31
  „vilagszerte megoszlik a velemeny az influenza vakcinakrol. a britt egeszsegugy dolgozok egyharmada nem adatna be maganak a kockazati tenyezok miatt, hiszen meg mindenutt csak kiserleti stadiumnal tartanak oltoanyag teren. usaban is a tudosok, orvosok nagy resze ellene van az oltasoknak. ott most azt vitatjak, hogy az amivel most kiserleteznek anyag az nagyon hasonlo a 70 evekben forgalomban levohoz, amirol pedig kimutattak, hogy idegrendszeri problemakat, gyerekeknel autizmust okozhat....szemelyszerint en sem adatnam be magamnak- higanytartalmu, legyengitett virus....tomegpusztitas es ugy allitjak be mintha segitenenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős forgalomkorlátozások várhatóak a fővárosban a hétvégén

Három nagy rendezvény miatt lesz forgalomkorlátozás szombaton a fővárosban; egy időre lezárják… Tovább olvasom