Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Új jogszabálymódosítások lépnek életbe augusztus 1-jén

Augusztus elsején az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke.
Emelkedik a tranzakciós illeték augusztus 1-jén

Augusztus elsején az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke.

A fizetési műveleteknél, átutalásoknál pedig 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.

A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik, így minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell majd fizetni. Így például egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzfelvételét évente összesen 7200 forint tranzakciós illeték terheli.

Ezzel párhuzamosan döntött a parlament a pénzforgalmi szolgáltatók idei pótlólagos befizetéséről, miután az első félévben a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a várttól. Az egyszeri fizetési kötelezettség a január-áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint a szektor egészére.

Felügyeleti díjat fizetnek éjszaka a világörökségi területen működő szórakozóhelyek

A világörökségi területen működő, szeszesitalt árusító vendéglátóhelyek és boltok az éjszakai nyitva tartásért felügyeleti díjat fizetnek - a kereskedelmi törvény ezt szabályozó módosítása augusztus elsején lép hatályba.

Az éjszakai nyitva tartás az éjfél és a hajnali 6 óra közötti időszakot jelenti. A helyi - Budapesten a kerületi - önkormányzat a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó többletfeladatokhoz igazodó felügyeleti díjat rendeletben szabályozza.

A díj alapja a vendéglőknél az engedélyben szereplő befogadóképesség. A boltoknál három négyzetméterenként egy fő alapján kell a díjat fizetni.
A törvény csak a díj maximumát rögzíti. Ez személyenként és éjszakánként legfeljebb 20 forint lehet. A felügyeleti díj összege az üzlet éves korrigált iparűzési adóalapjának fél százalékát nem haladhatja meg.
A felügyeleti díjat negyedévente, a negyedévet követő hónap 15-éig kell majd megfizetni az illetékes önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára.

A Miniszterelnökség felügyeli az NFÜ-t

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felügyelete átkerül a Miniszterelnökséghez a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól augusztus elsején.

A Magyar Közlönyben közzétett és 2013. július 31-én hatályba lépő kormányrendelet szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a miniszterelnök irányítja, aki ezt a feladatot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján látja el.

Az MTI érdeklődésére a döntéssel kapcsolatban a Kormányzati Információs Központ korábban azt közölte: "a magyar állam abban érdekelt, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatási periódus lehívását elősegítő struktúra, és ezáltal a lehívás stratégiája az állam számára eredményesebb, az állam és az állampolgárok számára pedig hasznosabb eredménnyel záródjon, mint a Bajnai Gordon irányításával kialakított, majd minisztersége és miniszterelnöksége alatt üzemeltetett rendszer. Ezeket a szempontokat figyelembe véve alakítja ki és alakítja át a kormány ezt a rendszert".

A kormányrendelet alapján a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért való felelőssége körében összehangolja a központi államigazgatási szervek európai uniós támogatási forrásokból finanszírozott országos szintű fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységét, és követelményeket dolgoz ki a támogatáspolitikai intézkedésekhez.

A feladatai közé tartozik, hogy összehangolja az európai uniós támogatási források felhasználását, nyomon követi az európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikai programok végrehajtására javasolt intézkedések hatásait, és ezekről a kormányt tájékoztatja.

Emellett ellátja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közreműködő szervezetek döntéseivel összefüggésben kezdeményezett jogjogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó feladatokat, és ellátja Nemzeti Fejlesztési Ügynökség irányításával összefüggő feladatokat, gyakorolja az ahhoz kapcsolódó hatásköröket.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetésével kapcsolatos feladatokat Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kormánybiztosként látja el 2013. augusztus 1. és 2014. május 31. között, és gyakorolja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének teljes hatáskörét. Az erről szóló kormányhatározat szerint a kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős.

A nemzeti fejlesztési miniszter a jövőben a nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért felel, többi között a beruházás-ösztönzési, a turisztikai célelőirányzat, illetve az innovációs alap forrásait és a pályázatokat lebonyolító közreműködő szervezeteket - például az ESZA-t és a VÁTI-t - felügyeli.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál új államtitkárság alakult, Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár vezetésével, és felel a nem uniós forrásokon alapuló fejlesztési célelőirányzatok kezeléséért, a zöldgazdaság fejlesztéséért, valamint hatáskörébe tartozik a területfejlesztés, a klímapolitika és egyes közszolgáltatások szabályozása.

A kormány 2006. július elsején hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a Nemzeti Fejlesztési Hivatal jogutódjaként a hosszú és középtávú fejlesztési és tervezési feladatok, az Európai Unió pénzügyi támogatásainak igénybevételéhez szükséges feladatok ellátására.

Olvasóink írták

 • 6. pog 2013. július 27. 10:03
  „vakítják az embereket a rezsi csökkentéssel, sokkal többe kerül nekünk az élet mint a rezsi csökkentés...íme egy klasszikus megszorítási...és ez folytatódik..."a totális csőd felé"magyarország jobban teljesít"”
 • 5. lukrecia 2013. július 27. 09:38
  „A penzugyi tranzakcios dij van most az orokosodesi ado helyett. Korabban orokosok nelkuli vagyonok is szep szammal szalltak az allam zsebebe, helyette ki kellett talani valamit, hogy az elvtarsak altal eladositott Magyarorszagot rendbe lehessen tenni. Persze addig mig nem lathatoak a bevetelek pontosabban sosem tudjuk mekkora is az adossag, hogyan alakul az. lehet azt 10 szer visszafizettuk mar.
  Eppen ezert a fizetesek is relativak. A lenyeg a meghatarozasnal, hogy ne tudj felre tenni. Ha felretudnal tenni, akkor vagyonra tudnal szert tenni. A jelenlegi helyzetben a "rendszervaltas" (ami nem volt) ota , csak egy meghatarozott kor lehet az uralkodo osztaly.”
 • 4. Légiós 2013. július 27. 09:31
  „magyarország jobban teljesit_ene ha lenne egy Deák Ferencünk egy Széchenyink nem egy bajnaink vagy Hillerünk vagy Matolcsink sajnos még a férfiaknak is vannak azok a nehéz napjaik töllük :)))) háháháhá”
 • 3. f.gabriella 2013. július 27. 09:11
  „Modern rabszolgatartás,akinek nem tetszik mehet a p....ba.
  Magyarország jobban teljesít!”
 • 2. Egyolvasó 2013. július 27. 07:53
  „A keservesen, véres verejtékkel megszerzett fizetésem felvétele után még fizessek? Ez már tényleg a rabszolgatartáshoz kezd hasonlítani.
  Fiatalok meneküljetek ebből az országból, ha nem akartok ti is rabszolgaként megöregedni!”
 • 1. totya66 2013. július 27. 07:34
  „"Felügyeleti díjat fizetnek éjszaka a világörökségi területen működő szórakozóhelyek"
  Olyan ismerős ez valahonnét, nem a Maffia filmekben szoktak védelmi pénzt szedni a szórakozóhelyektől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonkerítésnek csapódott egy autó, hárman meghaltak

Az érdi tűzoltók szabadították ki a kocsiban utazó négy embert. Tovább olvasom