Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Új korai fejlesztőt adtak át

Átadták Sopron új korai fejlesztő központját tegnap a Lenkey utcai volt orvosi ügyelet épületében. A hárommillió forintból felújított tömb azután üresedett meg, hogy az ügyeletek a kórházba költöztek át. Eddig közel kétszáz család vette igénybe a fejlesztőt.
Megháromszorozott területen három vizsgálószobával, játszófolyosóval, konzultációs szobával gazdagodott Sopron korai fejlesztési központja. A pedagógiai szakszolgálat kereteiben működő intézmény tegnap a Lenkey utcai egykori orvosi ügyeleti tömbbe költözött át. Erre azután nyílt alkalom, hogy az orvosi ügyelet az Erzsébet-kórház területére költözött át. A megüresedett Lenkey utcai épületet hárommillió forintból újították fel.
– Sopronban 1997-ben tíz kisgyermekkel indult a korai fejlesztő – tudtuk meg Egedi Cecíliától, a pedagógiai szakszolgálati központ vezetőjétől. – A kezdetek óta eltelt idő alatt közel 200 családnak nyújtottunk segítséget a testi, érzékszervi, vagy értelmi fogyatékossággal született kisgyermekük képességeinek fejlesztésében. Jelenleg harminc gyermekkel dolgozunk, és már nemcsak soproniakkal, hanem – térségi feladatot ellátó intézményként – a vonzáskörzet érintettjeit is mi gondozzuk. A komplett gyógypedagógiai fejlesztés mellett kiegészítő tevékenységként beszéd-, mozgás-, érzékelésfejlesztés, úszás- és lovasterápia is igényelhető. Szülői kérésre, védőnői vagy gyermekorvosi javaslatra kerülhetnek fejlesztőnkbe a kicsik, és egészen ötéves korukig a mi feladatunk a felzárkóztatásuk és integrálásuk az óvodai közösségekbe. A központ szakemberei egyéni és csoportos foglalkozások keretében végzik feladatukat.

70 ezer fogyatékos Magyarországon

Ma Magyarországon körülbelül hetvenezerre tehető a fogyatékkal születettek száma. Korai fejlesztésben részesülők körülbelül 2600-an vannak. Az ő felzárkóztatásukban 300–350 szakember segít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom