Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Új Leier-ajánlat a volt fogdára

A gyQri Frigyes-laktanya Baross út felQli, gyönyörqen helyreállított egykori tiszti kaszinójának egyik szobájában maketten látható, miként szeretné felújítani az egykori kaszárnyát Michael Leier. A modell mellett folytat egyeztetést az üzletember a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakembereivel.
Michael Leier lapunknak elmondta: kész a kompromisszumra az egyik legneuralgikusabb pont, a Hunyadi utcai fogda sorsát illetQen. A beruházó ugyanis eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a szerinte kicsi, környezetbe nem illeszkedQ, annak harmóniáját megbontó épületet elbontathassa. Az elbontásához azonban a mqemlékvédelmi szakemberek nem járulnak hozzá. Michael Leiernek most két új ajánlata van: engedjenek egy új, modern épületet építeni a fogda helyére, vagy legalább bQvíthessék a meglévQt.
Azi egyeztetésen egyébként az egész területre kidolgozott koncepció és a Zrínyi utcai altiszti épület is szóba kerül. Ezt 19 lakásos társasházzá szeretnék átalakítani. Jelenleg állagmegóvási munkákat végeznek rajta. Utána következne a Hunyadi utca felQli nagy legénységi épület, amelyben színvonalas irodák kapnának helyet. A vele átellenben lévQ másik legénységi épület ötcsillagos szállodának adna otthont a mellette található romos lQporraktár egy részének felhasználásával – utóbbiban például konferenciaterem és étterem lehetne. A terület közepére, a föld alá mélygarázsokat, a Wesselényi utcai frontra irodákat, lakásokat, parkolóházat építenének. A teljes beruházás 80–100 millió euróba (hozzávetQlegesen 20–25 milliárd forintba) kerülne. A tavaly átadott volt tiszti kaszinó rekonstrukciója 5 millió eurót tett ki. Michael Leier hangsúlyozta: hamarosan az önkormányzattal és Borkai Zsolt polgármesterrel is egyeztetnek. A tárgyaláson nemcsak saját elképzeléseiket ismertetnék, de más észrevételeket is tennének. „Hatalmas energiákat fordítunk arra, hogy amennyire csak lehetséges, eredeti állapotába állítsuk vissza a Frigyes-laktanyát, és exkluzív városrészt hozzunk létre. Nagy értéket adunk GyQrnek, és ennek érdekében a város részérQl is hasonló koncepcióra várunk. Például, hogy a szomszéd területeken lévQ új épületek se legyenek magasabbak vagy masszív beépítettségqek. Szeretnénk, ha az általunk létrehozandó szellQs, szép környezet mellé hasonló épülne" – fogalmazott Michael Leier.
Az üzletember emlékeztetett rá: a város korábban nekik nem engedte Baross úti székházukat olyan magasra építeni, amilyenre szükségük lett volna, majd késQbb mellettük jóváhagytak egy annál kétszer nagyobb társasházat. „Ezt a hibát még egyszer nem akarjuk elkövetni és elszenvedni" – mondta Michael Leier.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt az MDF-nek ilyen magas támogatottsága

Tíz éve nem volt ennyi támogatója a közvélemény-kutatók szerint a Magyar Demokratikus Fórumnak, mint… Tovább olvasom