Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Új magyar szer a cukorbetegség ellen

Magyar kutatók tíz éve dolgoznak egy szeren, amely áttörést hozhat a cukorbetegség gyógyításában.
Magyar kutatók tíz éve dolgoznak egy szeren, amely áttörést hozhat a cukorbetegség gyógyításában - hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

A szer nem a kialakult cukorbetegséget gyógyítaná, hanem az okot, amiért kialakult a cukorbetegség. Ilyen gyógyszer még nincs a piacon. Már két humán teszten is túl vannak a kutatók, az eredmény jó, és ennek az új szernek - a kutatók szerint - nincsenek mellékhatásai. Most egy amerikai klinikán kezdik vizsgálni az anyagot 300 beteggel. Ha ott is ugyanilyen eredménye lesz a tesztnek, gyógyszer lehet a szerből - körülbelül négy év múlva. A világon több mint egymilliárd cukorbeteg van, Magyarországon pedig legalább félmillió. A helyzet egyre rosszabb lesz a nemzetközi orvosok szerint.

Magyarországon a 20 és 70 év közöttiek 8 százaléka cukorbeteg - csaknem félmillió ember. A legveszélyeztetettebbek a túlsúlyos emberek. A cukorbetegség önmagában nem életveszélyes, de vezethet szívinfarktushoz, agyi infarktushoz, vaksághoz vagy végtag-amputációhoz.

A cukorbetegséget inzulinnal és gyógyszerekkel kezelik. Egy magyar kutatócsoport pedig tíz éve dolgozik egy új szeren.

"Ez a megközelítés teljesen új, mert ilyen szer még nincs, ami a gyógyszer mellékhatásból kialakuló cukorbetegséget is kezeli, és persze a klasszikus cukorbetegséget is" – mondta Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács titkára a Tényeknek.

Magyarországon már két klinikán tesztelték betegeken a szert. A debreceni, pécsi, szegedi és budapesti egyetemek is részt vesznek a kutatásban, és csaknem minden orvos-biológiai kutató intézet.

"Itt a Debreceni Egyetemen kapta meg először egy beteg a gyógyszer-jelöltet, és jó lett a teszt, sikeres volt." – mondta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem stratégiai rektorhelyettese.

És most az Egyesült Államokban tesztelik tovább.

"Egy amerikai klinika vezetésével több klinika részvételével 300 betegen tesztelik majd a szert..." – mondta Literáti Nagy Péter, az N-Gene Kutató Kft. kutatási igazgatója

Ha ott hatásos lesz az új szer, akkor jön a gyógyszer törzskönyvezése. És ha valóban gyógyszer lesz a szerből, körülbelül négy év múlva lehet majd kapni.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2009. június 03. 09:02
    „Gratulálok a kutatóknak! Négy év múlva lehet kiadni? Itthon! Amerikában meg 4 hónap múlva és ők fognak zsírosodni belőle. Éljen a magyar bürokrácia! :-((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség nem tartja szélsőségesnek a Jobbikot

Tíz emberből mindössze hárman vélekednek úgy, hogy a Jobbik szélsőséges eszméket képviselő párt, amely veszélyt jelent a demokráciára. Tovább olvasom