Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Új Netscape-böngészőt tesztelnek

Megjelent a Netscape internetes böngésző legújabb változatának egyik próbakiadása. A Netscape tulajdonjogait birtokoló AOL óriásvállalat szerint a felhasználóra van bízva, hogy melyik motort szeretné használni internetes barangolása során.
Az új Netscape a Firefox 1.0-ás verziójától örökölte többek között az olyan fontos funkciókat, int az előbukkanó reklámablakok elleni védelem (Pop-Up-Blocker), az egy ablakos böngészés (tabbed browsing), a jelszómenedzser, a keresőlista és az RSS-olvasó. Az opciók menüpont szintén a Firefox 1.0-ánál alkalmazott felépítésre hasonlít.

Új menüpont viszont az úgynevezett Site Control, vagyis az Oldalellenőrzés. Ez határozza meg, illetve itt állíthatják be a felhasználók, hogy a Netscape hogyan viselkedjen a különböző weboldalakon. Itt állítható be ezenkívül a különböző biztonsági funkciók, valamint az is, hogy az adott oldalak megjelenítésére a Gecko- vagy az Internet Explorer-motort használja fel a Netscape. A másik motor használatára való átváltásra akkor is lehetőség van, amennyiben a felhasználó az egyik motorral már megnyitotta az aktuális website-ot. Ezeket az információkat a szoftver megjegyzi, így legközelebb már ezeket a beállításokat fogja alkalmazni az adott oldal behívásakor.

Érdekesség, hogy az új verziót már nem az AOL fejleszti, hanem a Mercurial Communications nevű cég. A próbaverzió még a Firefox 0.9.3-as változatára épül, míg a végleges változatnak már a Firefox 1.0-ás böngésző lesz az alapja. Ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy az új Netscape csak a Windows operációs rendszereken fog-e futni, vagy például Linux és MacOS X alatt is. Ahhoz azonban, hogy valaki a Netscape új változatát letöltse, először be kell majd jelentkeznie, ami még nem lehetséges. Az AOL ezenkívül tervezi azt is, hogy hamarosan kiadja a megújult program bétaverzióját is.

A Chip német online hírportál további információkhoz is hozzájutott a böngészővel kapcsolatban. Ezek szerint a fejlesztők számára a legfontosabb a biztonság volt az új szoftver elkészítésekor, ezért is esett választásuk a Gecko-motorra. Mindez azt jelenti, hogy adott esetben, a felhasználó akár úgy is dönthet, hogy lezárja az internetes oldalakon lévő multimédiás tartalmakhoz való hozzáférést vagy külön-külön ablakban jeleníti meg azokat. Ugyanez érvényes a Tabbed Browsing funkció esetében is.

Ráadásul az új alkalmazás támogat egy úgynevezett Anonymous Mode-ot is, amikor is a program bezárásával minden, a felhasználóra vonatkozó adat eltűnik a számítógépről. Így törlődik az összes cookie, valamint az összes felkeresett weboldal listája is. Amerikai lapértesülések szerint az AOL célja, hogy visszanyerje azokat a felhasználókat, akiket a Netscape korábban elvesztett és akik azóta már vagy az Internet Explorert, vagy a Firefox-ot használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom