Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Új növényfajták kerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe

Újonnan nemesített szántóföldi és szőlő-, valamint gyümölcsfajtákat ismert el a Fajtaminősítő Bizottság - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.
A testület egyebek között a kukorica, a cukorrépa, a cirok, a napraforgó, a szója, valamint a szőlő, a cseresznye, az alma, a kajszibarack és a szilva legújabb, nemesített fajtáit vette fel a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

Így bekerül a köztermesztésbe például a "Nemtudom P3 szilva", amelyet egy tájfajtából nemesítettek, és a szintén tájfajtából szelektált "Szentendrei fehér köszméte" és a "Csengődi meggy" is.

Az új fajták többsége belföldi kutatóintézetek és nemzetközileg is elismert magyar nemesítők munkájának eredménye.

A bizottság a márciusi ülésén - az új hibridek felvétele mellett - olyan fajtákat vont vissza a fajtajegyzékből, vagy nem hosszabbította meg azok elismerését, amelyekre a fajtatulajdonosok már nem nyújtottak be kérelmet.

Magyarországon csak a Nemzeti Fajtajegyzéken vagy az Európai Unió Közös Fajtajegyzékén lévő fajták szaporítóanyagát lehet forgalmazni és köztermesztésbe vonni.

A növényfajta nagymértékben meghatározhatja a termesztés eredményességét, minden ország arra törekszik, hogy a lehetséges legjobb fajtaválasztékot biztosítsa a termelőinek. Ezért csak a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő, értékes fajta kerülhet a köztermesztésbe. Az ilyen fajta fenntartását, vetőmag-előállítását és forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorúan ellenőrzi - tartalmazza a közlemény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzembe állt az MVM elő villanyautója

A cégcsoport ezzel is jelezni akarja elkötelezettségét a szén-dioxid-kibocsátás nélküli közlekedés… Tovább olvasom