Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Új oktatási kormányzat felállítását követeli a DK

A hét végére kiderült, hogy a kormány által annyira sokra tartott pedagógus-életpályamodellből nem lesz semmi, erre nincsen pénz - mondta Niedermüller Péter.
A Demokratikus Koalíció (DK) új oktatási kormányzat felállítást követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, valamint azt, hogy függesszék fel a köznevelési és a felsőoktatási törvényt - közölte Niedermüller Péter, a párt alelnöke vasárnap Budapesten.

A hét végére kiderült, hogy a kormány által annyira sokra tartott pedagógus-életpályamodellből nem lesz semmi, erre nincsen pénz. Ez az eset csak egy újabb állomás abban a kudarcsorozatban, amit az oktatási kormányzat produkált, amióta bejelentették, hogy megváltoztatják az egész közoktatást - mondta Niedermüller Péter.

Hozzáfűzte: az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa még néhány nappal ezelőtt is azt nyilatkozta, nem tudja elképzelni, hogy ne legyen pénz a pedagógus-életpályamodellre. Ez azt jelenti, hogy nincsen semmilyen ráhatása ezekre a folyamatokra.

Niedermüller Péter szerint mindezek azt mutatják, hogy a kormány nem képes az oktatásügyet megfelelően finanszírozni, és azt: "a kormány számára a pedagógusok, az oktatás egy sokadrangú ügy, amelyet minden esetleges megszorítás kapcsán nyugodtan (...) félre lehet állítani."

Az eset annak a beismerése, hogy a kormány nem elkötelezett amellett, hogy az oktatáson keresztül segítse a társadalmi mobilitást, hogy az oktatáson keresztül modernizálja Magyarországot - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Niedermüller Péter közölte: a DK lemondásra szólítja fel Hoffmann Rózsát és az oktatáspolitikáért felelős államtitkárság vezető politikusait.

Hangsúlyozta: a miniszterelnök személyes felelőssége, hogy létrehozzon egy működőképes, a szakmai szervezetekkel összedolgozó új oktatási kormányzatot. Emellett létre kell hozni "a nemzeti oktatási kerekasztalt" szakmai szervezetek és a demokratikus ellenzék pártjaival, hogy az kidolgozzon egy olyan oktatáspolitikát, amelyet nem kell, és nem is szabad négyévente átalakítani - mondta Niedermüller Péter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be: az önkormányzati rendszer átalakításánál a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma 2013-tól. A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Olvasóink írták

  • 2. maci53 2012. október 07. 16:17
    „DK FERI,ha vissza adnád a KISZ vagyont ,több jutna oktatásra.”
  • 1. Miértne? 2012. október 07. 15:54
    „Tisztelt DK! A felelősök ,akik miatt az ország ilyen sz.r helyzetben van abban a pártban vannak akik most oly nagy hanggal kiáltoznak . Bizony az önök pártvezetője a legfőbb ludas abban, hogy a jelenlegi kormány és természetesen az emberek nyögik az eszement hitelfelvétel kamatait. Jó lenne egy kicsit takarítani abban a pártban és talán ha jól sikerülne akkor a DK sem lenne.Gusztustalan népség!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Orbán országlása 3 ezer milliárdjába került az embereknek

Az ellenzéki párt javaslatot készített ezermilliárd forint "átrendezésére" a 2013-as költségvetésen… Tovább olvasom