Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Új orgona a harkai katolikus templomban

Ünnepi szentmise keretében szentelik fel Harkán a Szent Péter és Pál római katolikus templom új orgonáját ma 18 órakor. A szentmisét Erdész Ferenc kanonok, Harka egykori plébánosa celebrálja.
A harkai új orgona beszerzését támogatta a megyei önkormányzat, de a pénz egy része közakadozásból és egyházi forrásból származik.
Az Árpád-kori templom napjainkra is őrzi román és gótikus stílusú részleteit, a jelentős rész a XVIII. században barokk stílusban épült. A Szent Péter és Pál-templomot 1309-ben már említik az oklevelek. E korból való a félköríves apszis, a déli homlokzaton a csúcsíves ablakok és a pálcatagos, kőkeretes ajtó. A támpilléreket is gótikus elemnek vélnénk, de nem az ablakokkal egyidősek, hanem a barokk átépítés kellékei. Azért épültek, hogy a XVIII. században kialakított dongaboltozatot a falak elbírják. A szegkovácsok által készített szögekkel kivert ajtón belépve villogó fehérség és a mélykék szentély ellentéte fogadja a látogatót. Amíg Storno Ferenc XIX. század végi alkotása felé haladunk, eltöprenghetünk: vajon mit fedhetett el az újkor művészének a múltat sejtető munkája? Bármit is, a mai látvány is szép. A freskó a csillagos eget idézi, és a templomot őrző két szentet – Szent Pétert és Szent Pált – ábrázolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottak a gallok

Spanyolország–Franciaország 1–3 (1–1) Tovább olvasom