Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Új pártot alapított Bokros Lajos

A Modern Magyarország Mozgalom pártot vasárnap hozták létre az alapító okirat megalkotásával.
Modern Magyarország Mozgalom párt (MoMa) néven új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő vasárnap Budapesten.

A pártot vasárnap hozták létre az alapító okirat megalkotásával, a párt elnöke Bokros Lajos, alelnöke Pusztai Erzsébet volt MDF-es országgyűlési képviselő. Az igazgatóság tagja Cselényi László, a Duna Televízió korábbi elnöke, Pálfy G. István újságíró és Kajdi József jogász.

A párt megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a párt az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát akarja képviselni amellett, hogy hisznek a szabad piac, a kereskedelem és a vállalkozás jólétteremtő erejében.

Bokros Lajos beszédében hangsúlyozta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak "búcsút mondhatunk", nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény.

A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete - mondta az elnök.

Közölte továbbá: Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért.

Bokros Lajos azt is elmondta, elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, "nagy történelmi felelősséget vesz magára".

Pusztai Erzsébet alelnök futballból vett hasonlattal élve azt mondta: többféleképpen lehet játszani a labdajátékot: a grundon, ahol aki erősebb, leváltja a bírót és a partjelzőt, kioszt néhány sárga és piros lapot, bokarúgást az ellenfélnek.

Akit így győznek le, tele van félelemmel, megalázottsággal, haraggal. De kérdés, hogy érezhet-e valódi büszkeséget az, aki ilyen meccsen nyer? - tette hozzá.

Martin Callanan, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnöke azt mondta, hogy ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa, akkor az euró ma sokkal jobb állapotban lenne. Hangsúlyozta: szükség van olyan politikusokra az unióban, akik értik a gazdaságot, mert a térséget versenyképesebbé, nyitottabbá, szabadabbá kell tenni.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: "Elég volt!", "Bokros átvert mindenkit!", "Kommunistából konzervatív?".

Bokros Lajos 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az Európai Parlamentbe (EP), 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, az MDF két évtized után azonban a választáson kiesett a parlamentből. Jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség arra hivatkozva, hogy Bokros Lajos minden kapcsolatot megszakított a párttal és annak politikáját nem képviseli, felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros Lajos erre nem volt hajlandó.

Bokros Lajos 2011-től a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának vezetője. Az intézet céljai között szerepel a konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviselete, a szabadságjogok, az alkotmányosság, és a demokrácia erősítése, a vállalkozási szabadság és a szabályozott, de szabad piacgazdaság védelme, valamint az állam átfogó reformja.

Olvasóink írták

 • 15. békaügetés 2013. április 22. 12:39
  „Ez is olyan ,mint a megélhetési egyházak.Remélem a mi pénzünkből egyetlen pártot se finanszíroznak.”
 • 14. vakanyad 2013. április 22. 11:49
  „Lajoskának is inkább az unokákat kellene hintáztani,nem pedig a politikát színlelni,amihez nem ért.Köpködni,rágalmazni mindenki tud.”
 • 13. kormoska 2013. április 21. 23:01
  „Matolcsy mellett egy másik nagy-nagy gazdasági lángész:-)
  Bár az ő intézkedéseinek legalább volt a némi+ utóhatása is.
  Kíváncsi vagyok,hogy a mai magyar politikából lett elege,vagy netán kitelt a becsülete a világbanknál?”
 • 12. strangerrr 2013. április 21. 21:10
  „A rendszerváltás óta talán az egyetlen pozitív reformkezdemény az Ő nevéhez fűződik. Meg úgy általában azóta is igaza van. Ezért valóban kb. 0,01 %-ra számíthat.”
 • 11. Mozimasiniszta 2013. április 21. 20:12
  „Joga van, még a patás ördögnek is pártot alapítani (mint a mellékelt ábra mutatja) de a pokolfajzatnak
  a Szent István-i örökségre hivatkozni - mondhatni hogy: ördögi....mint ahogy az is, midőn pachakuti néptársunk szavai szerint: orthodox ateistából átváltott fórumozó demokratává, lévén sokszínű a köpönyege: most
  keresztény erkölcsi alapú jóléti demokratának akar látszani - de azt nem tudja megtenni, hogy elfelejtsük,
  melyik nációból származik...vagy a vallását is váltogatja ?
  (apropó: tudja már valaki ? milyen állatfajta az: orthodox ateista ?)”
 • 10. benq 2013. április 21. 20:04
  „felveszi a nagy Gempát oszt röhög a markában a barátaival együtt :-(”
 • 9. Roland1000 2013. április 21. 20:00
  „...az bebizonyította a 2/3-os kormányzása alatt, hogy hiba volt rá szavaznom. Bocs, lemaradt a vége!”
 • 8. lukrecia 2013. április 21. 19:36
  „Nagykoalicio van baratom. A regi politikusok valakik engedelyevel krealhatnak uj partokat, melyek mind egy. Csak a szerepuk mas. probalj te egy partot csinalni, sikerulni fog -e ???”
 • 7. Roland1000 2013. április 21. 19:05
  „Cefet nagy üzlet ebben az országban pártot alakítani. De mikor lesz már egy olyan párt, amelyikre szívesen szavazok legközelebb? Mert jelenleg egy sincs. Amelyikre legutóbb szavaztam, az bebizonyította a 2/3-os kormányzás”
 • 6. lukrecia 2013. április 21. 19:04
  „Na es mikor tunik fel David Ibolyka muveszno, vagy mar kalapszalont vezet? Na es HERENYI ur, mert vegul ugyis mind az Egyutt 2014 be tart. Ez csak az elojatek”
 • 5. Beroesz 2013. április 21. 18:48
  „2010-ben kiderült, hogy Magyarország lakosságának 4%-a vevő Bokros Lajosra. Ennél többre ezúttal sem számíthat.”
 • 4. vélemény 2013. április 21. 18:31
  „3. sobrij1
  Mikor húznak már el a politikusok ebből az országból?
  - Ha már nem tudnak a politikából megélni vagy a hatóságok elől kell menekülniük.”
 • 3. sobrij1 2013. április 21. 18:14
  „Mikor húznak már el a politikusok ebből az országból?”
 • 2. fenyő 2013. április 21. 18:01
  „Zsonganak, kerengnek, mint a mérgezett legyek.
  " Ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa"..........., akkor Európa megbokrosodna, mint azok a lovak, akik közé a megrémült és kétségbeesett hajtó odadobta a gyeplőt a szakadék felé vágtatva. Ez lenne Bokros Lajosékkal, ő pedig még időben kiugrana a fogatból, mondjuk ismét Brüsszelbe.
  Elég volt belőlük és az ő versenyképes, nyitott ( zsebük felé ) és szabadabb szakértelmükből meg demokráciájukból.”
 • 1. vélemény 2013. április 21. 16:26
  „Bokros MSZP-s miniszter volt és volt már kormányfő jelölt is.
  Az MSZP-SZDSZ koalíció zombijai sorra alakítják a pártokat. Mindegyik akar egy szeletet az "Együtt"-es hatalmi tortából 2014-ben.
  "felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros Lajos erre nem volt hajlandó."
  Havi 2 millió forintról és a költségtérítésről az ő fajtája nem mond le.
  "Sz. Csanád a Jobbikos kakukk" is ragaszkodik a képviselőséghez. Általa most már nyíltan is, eggyel többen képviselik a Dohány utcaiakat Brüsszelben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1 millió aláírást gyűjtött eddig a Fidesz

A kormánypárt rezsicsökkentés megvédéséért indított aláírásgyűjtése folytatódik. Tovább olvasom