Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Új szakmai javaslatok a rákos daganatok kezelésére

Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több, mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet, és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.
A PET/CT Országos Konszenzusos Konferenciája meghatározta azt az úgynevezett indikációs listát, amelynek alapján eldönthető, hogy kik azok a betegek, akik jogosultak erre a többi között a rákos daganatok felismerésében és kezelésében egyre nélkülözhetetlenebb diagnosztikai eljárásra.

A rosszindulatú elváltozások a PET/CT-vel jóval hamarabb felismerhetőek, mint a hagyományos módszerekkel. Ez a vizsgálat pontos választ tud adni azokra a kérdésekre, hogy valóban van-e a vizsgált betegnél rákos daganat, hol van és 3-5 milliméter pontosan megmutatja mekkora kiterjedése. Mindezek alapján azt is sokkal precízebben meg lehet állapítani, hogy a konkrét esetben mi a helyes terápia.

A tapasztalatok szerint a PET/CT vizsgálat után a daganatos betegek egyharmadánál kiderül, hogy más kezelésre van szüksége, mint amit korábban kapott - mondta el Borbély Katalin, az állásfoglalás előkészítője, az Onkológiai Intézet főorvosa. Az eljárás fontosságát az is mutatja, hogy bár drága vizsgálatról van szó - 250 ezer forintba kerül - alkalmazásával sokszor elkerülhető, hogy feleslegesen több millió forintos kemoterápiát alkalmazzanak - tette hozzá.

Magyarországon évente 60 ezer új rákos megbetegedést regisztrálnak és a korábbi daganatosok utókezeléséhez is szükséges lehet a PET eljárás. Egyelőre azonban csak 9 ezer PET/CT vizsgálatot finanszíroz a társadalombiztosítás, amelyeket 3 központban lehet elvégezni: egy gép működik Debrecenben és kettő a fővárosban. Egy szakemberekből álló PET bizottság dönti el, hogy melyik az a beteg, amelyiknek leginkább szüksége van a vizsgálatra és egy másik, a Várólista bizottság, hogy ki mikor kapja meg ezt az ellátást. Borbély Katalin elmondta: a múlt héten elfogadott állásfoglalásban ezeknek a bizottságoknak a feladatait és hatásköreit is pontosították.

A konszenzussal elfogadott javaslatokat április végéig elküldik az érintett hatóságoknak, így például az Egészségügyi Minisztériumnak, amely Borbély Katalin reményei szerint ezek alapján módosítja az idevonatkozó rendeleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett madarakat mérgeztek meg Akasztón

Védett madarakat mérgeztek meg a napokban Akasztó külterületén – értesült az Objektív… Tovább olvasom