Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Új társadalmi szerződés kell Magyarországon

Magyarországon új társadalmi szerződésre van szükség, de azt nem a két nagy politikai tábor kötné egymással, hanem a politikai elit a gazdasági és a társadalmi szereplőkkel - mondta csütörtökön egy brüsszeli rendezvényen Stumpf István.
A Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter szerint a magyar pártrendszer átalakulóban van: az eddigi kétpólusú helyett hegemonisztikus rendszer jön létre. A jövő tavaszi választásokig a magyar baloldal számára "nincs feltámadás", és bár "a Fidesz önsorsrontó képessége továbbra sem lebecsülendő", mégis "kormányzásra ítéltetett" - vélekedett Stumpf azon a vitafórumon, amelyet a Microsoft brüsszeli székházában tartottak Magyarország versenyképességéről, az új kihívások megválaszolására való felkészültségéről.

Úgy látja, hogy a Fidesz azért "nem tud veszíteni", mert a szociálliberális koalíció hihetetlen mértékben "leharcolt". A szocialisták táborára a dezorientáltság jellemző, egyes csoportok egymás ellen fordultak, nincs közös ideológiájuk. Gyurcsány Ferenc legutóbbi nyilvános megszólalását úgy értékelte, hogy a korábbi pártvezető-kormányfő ugyanazt a konfrontációs hangnemet ütötte meg, mint korábban. A szocialisták a választásokon várhatóan mélyrepülést mutatnak be, és most bizonyos "veszteségminimalizálásra" törekednek - mondta. Mint hozzátette, eközben a Fidesz megnyilvánulásai "kockázatminimalizáló" törekvésekre utalnak.

Az MTI kérdésére Stumpf István elmondta: semmi jelét nem látja annak, hogy a Fidesz adott esetben, ha az alkotmánymódosító képességet jelentő kétharmados többség megszerzése azt kívánná, összefogna a Jobbikkal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik, amely akár meg is nyerheti az MSZP-vel a második helyért vívandó harcot, most már erősebben támadja a Fideszt, mint a szocialistákat. A Fidesz-Jobbik összefogásnak Stumpf szerint ellentmond az is, hogy a Szentkorona-tan alapján álló Jobbik alkotmányos elképzelései elütnek a Fidesz felfogásától. Szerinte egyébként a választások közeledtével a pártpreferenciákat illetően a lakosság egyre erősebben mérlegeli a kormányzóképesség szempontját, és ez nem a Jobbik táborának további növekedését valószínűsíti.

Stumpf megjegyezte, hogy az elmúlt húsz év során senkinek sem volt ilyen sok ideje felkészülni a kormányzásra, mint most a Fidesznek. A választási győzelem után kormányzati szerkezetátalakítás, valamint új költségvetés várható - tette hozzá. Megreformálandónak ítélte a pártfinanszírozás és a közbeszerzés rendszerét, "mert ezek a korrupció melegágyai".

A társadalmi szerződéshez - mondta - nagy szükség lenne egy hiteles baloldalra is, de ennek hiányában a gazdasági szereplőkkel, társadalmi szervezetekkel kell azt megkötnie a politikai elitnek.

"Felelősségre vonással nem lehet helyettesíteni a kormányzást" - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy nagy az elszámoltatásra irányuló nyomás.

Az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere az állam szükséges szerepét illetően követhetőnek mondta az úgynevezett neoweberiánus szemléletet, amely szembefordul a neoliberalizmussal, elveti a közfeladatok "kiszervezését", hatékonyabb, de nem feltétlenül nagy államgépezetet tart szükségesnek.

"A közjót az államnak kell szolgálnia, mert a piactól nem várható a jótékonykodás és a társadalmi méltányosság, a piac a profitmaximalizálás terepe" - hangsúlyozta Stumpf. Ha az állam nem szabályoz, akkor a korporatív érdekek válnak állami érdekké - mondta, és leszögezte: "az állam nem üzleti vállalkozás, hanem szolidaritásközösség".

Mint kifejtette, a neoweberiánus gondolkodásmódban az tekinthető újnak, hogy az állam hatékony működtetését polgárbarát módon kell megvalósítani, amiben nagy szerepe van a műszaki fejlődésnek, az e-kormányzásnak, az interaktivitásnak, a reprezentatív demokrácia civil konzultációval való kiegészítésének.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. november 12. 21:44
    „Mi a <moderálva...> az a társadalmi szerződés? Feri is ilyen .... jött. Mindenki aláírja? Aki nem, az nem tartozik a társadalomhoz? Vagy mi? Menjenek a jó édesbe mind ahányan vannak!”
  • 1. igazságkereső 2009. november 12. 17:45
    „Már hét évvel ezelőtt is egy új társadalmi szerződés kellett volna az országban. Az elmúlt 7 év alatt teljesen "kivéreztették, elszegényítették" az ország lakosságát! Ezért, hogy ez így történt, ki a felelős, pontosabban kérdezek: az új és remélhetően eredményes választás után 2010 tavaszán lesz felelősségre vonás is a tönkre tett családokért, a kilakoltatásokért, mert nem tudták fizetni a számláikat az emberek! Vissza fogják-e kapni az elvett lakásokat azok az emberek akiktől elárverezték??!!Ezek az aktuális kérdések, melyek mielőbbi megválaszolásra várnak, ha a leendő kormány valóban komolynak tartja magát és méltóképp képviseli a választói akaratot, nem pedig lesöpri azt a választás után, mert erre is volt példa a közel-múltban!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezidensek és fiatal orvosok tüntettek

Szakorvosjelöltek és fiatal orvosok demonstráltak életkörülményeik javításáért csütörtökön a… Tovább olvasom