Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Új távlatok nyíltak az orosz-magyar viszonyban

Az orosz-magyar viszonyban hatalmas, minőségi javulás ment végbe az elmúlt négy évben, és ez új távlatokat nyit a további fejlődéshez, valamint nagyon jót tesz Oroszország és az Európai Unió kapcsolatainak is - mondta kedden többször is Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos budapesti látogatásán.
A megbeszélésen egyebek közt szóba került, hogy még az idén elkezdődik egy olyan projekt tervezése, amelynek keretében dél felől is érkezhetne orosz gáz Magyarországra, ahol egy európai elosztó központ létesülhetne. A másik nagyszabású elképzelés értelmében meghosszabbítanák Magyarország felé a transzszibériai vasútvonalat, és hazánk logisztikai és elosztó központja lehetne az Ázsiát, Oroszországot és Európát összekötő új gigantikus selyemútnak.

Putyin ígéretet tett arra, hogy Oroszország garantálja ügyfelei energiaellátását, és hangoztatta: Moszkva kész segíteni a magyar kis- és középvállalatok oroszországi tevékenységét, az orosz agrárpiacot pedig szinte teljesen megnyitották a magyar termékek előtt. A látogatáson, amelyre számos üzletember - köztük a Lukoil elnöke, Vagit Alekperov és a Malévra pályázó AiRUnion első embere, Borisz Abramovics - kísérte el Putyint, tíz megállapodást írtak alá a többi között a gazdasági, az oktatási, a migráció szabályozását érintő kérdésekről.

Együttműködési memorandum született a Magyar Telekom Rt. és az orosz MTT Rt., valamint a Magyar Villamos Művek és az orosz JeESZ Oroszország Rt. között is. Putyin kifejtette: a két legutóbbi magyar kormánynak - Medgyessy Péterének és Gyurcsány Ferencének - döntő szerepe volt abban, hogy javultak a magyar-orosz kapcsolatok, és csak az utóbbi két évben - elérve a 6 milliárd dollárt - a duplájára nőtt a kereskedelmi forgalom.

Az orosz elnök ma a Nemzeti Múzeumban részt vesz a nemrég visszaszolgáltatott sárospataki könyveket bemutató kiállítás megnyitóján és találkozik a magyar parlamenti pártok vezetőivel. A Népszavának hivatalos forrásból cáfolták a jobboldal részéről elhangzott vádakat, amelyek szerint a magyar kormányszervek megakadályozták a vendég és Orbán Viktor különtalálkozóját. Az orosz fél döntése volt, hogy Putyin nem folytat négyszemközti megbeszélést a Fidesz elnökével - közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért az állatvédők tüntetésével?

Tovább olvasom