Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Új (turista)utak Tényőre

Gazdag, történetének talán leggazdagabb négy évét zárta ősszel Tényő. A ciklusban korszerűsödött a telefonhálózat, járdák épültek, ötvenmillióból faluház, új orvosi rendelőt kapott a település, az utóbbi két fejlesztés pályázati pénzből valósult meg. Amikor 2006 őszén kiderült, hogy a volt polgármester nem indul az októberi helyhatósági választáson, az alpolgármester szállt ringbe, szerette volna folytatni, amit elkezdtek.
Három pályázó volt, meglehetősen nagy előnnyel Varga Gábor Kálmánt, a tényői születésű vállalkozót választotta tavaly októberben polgármesternek Tényő. Az 56 éves férfi az általános iskolát még otthon, a községben végezte, aztán Győrben, a Révai-gimnáziumban érettségizett. Műszerész lett, két évtizeden át a Graboplast volt a munkahelye, a műbőrgyárban először a tmk-ban dolgozott, aztán a Grabotechben volt művezető, a legvégén kereskedelmi vezető. Már ott, ennél a cégnél kezdett foglalkozni gyógynövény-értékesítéssel, tizenkét éve önállósította magát, Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyékben gyógynövény-nagykereskedő. A családi vállalkozásban találta meg a helyét felesége és felnőtt lánya is.
– Egy műszerész, kereskedelmi cég gazdája hogyan adta a fejét az önkormányzati munkára?
Kiderül, két ciklusban is már volt képviselője a tényői önkormányzatnak, legutóbb pedig alpolgármester is. Nagyon nagyra tartja azt a munkát, amit elődje vezetésével végzett a testület. Tényő nagyon sokat fejlődött, gazdagodott, úgy gondolta Varga Gábor, hogy képes lenne folytatni, amit elkezdtek, ezért mérette meg magát. Rá voksoltak, társadalmi megbízatásban látja el a polgármesteri teendőket.
– Hogyan osztja el idejét választott tisztsége és kenyérkereső feladatai között?
– Másfél nap a vállalkozásé, minden további a polgármesteri munkára megy. Igencsak látszik, hogy a mérleg ide, a községháza felé billen. De kell is ennyi idő rá, sokszor még ez is kevés. Különösen most, a ciklus elején. Tényőnek 1500 lakója van, ennyi ember elvárásainak kell megfelelni.
A kérdésre, hogy merre veszi az irányt az

őáltala irányított testület, hogyan kíván a falu az évtized végéig tovább fejlődni, a polgármester címszavakban sorolja elképzeléseit.
Még az elmúlt ciklusban elkészült Tényő rendezési terve, mindenekelőtt ez szab irányt a fejlődésnek. Legalább kétszáz új házhely alakítható ki, s az ebben való fejlesztést az igények határozzák meg. A község nagyszerű természeti környezetben fekszik, sokan érdeklődnek iránta. Sok-sok új ház épülhet majd a Petőfi út folytatásában, az alsóhegy részén. Aztán a Szemerei út mellett és a Kossuth utca végében. A ma még településen kívüli résznek számító úgynevezett öt háznál is kialakíthatnak új házhelyeket. Az új házakhoz pedig nyilvánvalóan bővíteni kell az infrastruktúrát. A község a természeti adottságait szeretné még inkább kihasználni. Új turistaútvonalakat szeretnének kialakítani, egyként a gyalogos-, a kerékpáros- és a lovasturizmus számára. Tényő része lehetne a borturizmus útvonalának. Korhű módon felújított nádtetős házai, öreg pincéi kínálnak erre egyebek között lehetőséget.
– A én ötletem volt, hogy három szomszédunkkal, Sokorópátkával, Kajárpéccel és Felpéccel szervezzük meg közös Sokoró Fesztiválunkat. A négyéves ciklusban felváltva mind a négy település otthont adhatna a fesztiválnak, mert ugye azt szeretnénk, ha ebből hagyomány lenne. Kajárpécnek az idén alapításos évfordulója lesz, így ősszel a kajárpéci barátainknál rendezik, rendezzük, tartjuk az első Sokoró Fesztivált. Nagyon bízunk a sikerében, aztán a folytatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom