Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma mindössze három jelentősebb cégnél szőnek és konfekcionálnak. Ha bekövetkezne az, amit a gazdasági elemzők jósolnak, hogy a kínai tőke Magyarországon is gyártatna, Csongrád megyében szóba se jöhetne a régi cégek feltámasztása. Az újrakezdés csak zöldmezős beruházásban képzelhető el szakértők szerint.
Félig kiürített üzemcsarnok az egykori szegedi ruhagyárban. Fotó: Frank Yvette
A képzett munkaerővel és a szükséges gépparkkal rendelkező magyar textilipari vállalkozások a kínaiak számára reális felvásárlási célpontokként jöhetnek szóba Magyarországon – írta nemrégiben Zelczer Tamás, a Capital Consulting Group vezető tanácsadója. Ha azonban a kínai tőke prominensei szétnéznének Szegeden, nem biztos, hogy találnának megvásárlásra érdemes üzemet, holott valaha a város a könnyűipar fellegvárának számított.

A legnagyobb foglalkoztató a 80-as években a Szegedi Textilművek volt, ahol több mint hatezren dolgoztak, nem beszélve a Kenderfonó és Szövőipari Vállalatról, amelynél tízezernél is többen találtak munkára. Mára egy erős cég maradt talpon, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, emiatt állami tulajdonban lévő Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt. közel 1400 alkalmazottal. Majd egy nagy szünet következik, hiszen az Első Magyar Kenderfonó Rt.-hez tartozó cégcsoportnál 200-an, a Műszaki Konfekció Kft.-nél pedig mindössze 45-en dolgoznak. De függetlenül attól, mit és mekkora létszámmal állítanak elő, felvásárlási szempontból nem jöhetnek szóba.

Az elmélet

Azt monda a gazdasági elemző, hogy a kínai textilipari befektetők hosszabb távon nem támaszkodhatnak az ottani rendkívül alacsony bérekre, mivel lekörözte őket India, Pakisztán, Thaiföld a még olcsóbb munkaerővel. A kitörési pontot a magasabb minőségű termékek előállítása jelentené, jelenleg ugyanis az európai tőkések viszik el tőlük a félig feldolgozott árut, és aratják le a hasznot. Egy kínai cég Magyarországon való megjelenésével kikerülhetné az importkorlátozást, a befejező, magas hozzáadott értéket képviselő műveletek elvégzésével képes lenne európai származású terméket előállítani.

Fodor József, a hazai gumigyáraknak speciális szövetet szállító Műszaki Konfekció Kft. ügyvezető igazgatója is úgy gondolja, munkaerő lenne bőven, de a régi gyárak üzemcsarnokai egyrészt alkalmatlanok, másrészt azokba új vállalkozások települtek. „A múltat már nem lehet visszaálmodni" – mondta. A kínai tőkésnek – aki feltehetően nem a tömegáruval szeretné meghódítani Európát – szerinte új üzemet kellene építenie.

Még a 2004-ben bezárt Heavytex Rt. mára szintén kiürített üzemépületei sem alkalmasak már arra, hogy egy modern textilüzemnek adjanak otthont: a 11,5 hektáros ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a budapesti Hermesz Ingatlanbefektetési Alap információink szerint abban gondolkodik, hogy továbbadja a területet. Széll János, a Heavytex Rt. volt vezérigazgatója – ma a Geotextil Kft., egy mindössze 12 főt foglalkoztató cég ügyvezetője – szerint is zöldmezős beruházást tervezhetnek a kínaiak, harmadik generációs gépekkel – a szakma pontosan tudja, hogy ez milyen színvonalat jelent.


A textilművek betelt

A valahai Szegedi Textilművek 14 és fél hektáros területét 1997-ben a Vertikál Kft. vásárolta meg a végelszámolás alatt álló Budaprinttől, ma Kálvária Ipari Parkként működteti több mint 60 betelepült vállalkozással. Lecsupaszítva került az épület a birtokukba, se víz, se villany, se fűtés nem volt benne, az ugyanis már 1994-ben bezárt, a korszerű gépeket a Távol-Keletre és Törökországba adták el. Hosszú ideig üresen álltak a volt fonó- és szövőüzemek csarnokai, mára azonban raktárt alakítottak ki bennük. A Vertikál még mindig küzd az örökséggel: olyan kihasználatlan területekkel, mint például a régi gépház, amely után csak az építményadót fizeti a városnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom