Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Új védelmi osztag a Hernádnál védekezők megsegítésére

Az észak-magyarországi rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel új védelmi osztagot állított fel 387 emberrel a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) és azt átvezényelte a Hernád mentén védekezők támogatására - jelentette be a térségi vízügyi szervezet védelemvezető-helyettese szombaton sajtótájékoztatón Szolnokon.
Az új védelmi osztag, amelyet döntően vállalkozók által verbuvált csapatok alkotnak, a magasparti településként számon tartott Nagykinizsnél már munkába is állt, a nyúlgát építését végzi - tette hozzá Békési István.

Tájékoztatása szerint a Tisza vízgyűjtőin pénteken nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, viszont a Bodrogon és a Sajó-Hernádon helyenként 24-28 milliméter esőt mértek. A vízrendszerben már meglévő, a felső szakaszokon, különösen a Bodrogon és a Sajó-Hernádon kialakult árhullámok figyelembevételével és a Tisza jelenlegi vízlevezető képességének ismeretében a Közép-Tiszán, Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható. A Tisza szolnoki vízállásrekordját 2000 áprilisában regisztrálták, 1041 centiméterrel.

A Zagyván a szombati mérések alapján Jászteleknél már apad, de az 572 centiméteres vízállás még 72 centiméterrel meghaladja a harmadfokú készültséghez rendelt értéket. A Hármas-Körös a Körösökkel és a Tiszával együtt folyamatosan árad, ott azonban még különösebb veszély nincs.

A Kötikövizig az összes árvízvédelmi szakaszán, 630 kilométeren készültséget tart fenn, ebből rendkívüli szint 100 kilométeren, a Zagyva mindkét partján, a Szolnok és Jászberény közötti szakaszon van érvényben. A védekezési munkák sorában Szolnokon és Kiskörén homokzsáktöltő bázist alakítottak ki, jelentős mennyiségű zsákkal és töltőanyaggal.

A töltések mentén szivárgóvíz 20, fakadóvíz 126, talpszivárgás mintegy 19 kilométer hosszon figyelhető meg. Az elöntött területek nagysága 270 hektár, csurgást 81 helyen észleltek.

Az árvízi védekezési munkákban az elmúlt 24 órában az új védelmi osztag létszámát is beleszámítva összesen 1468 ember vett részt.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. június 05. 17:10
    „,,Az új védelmi osztag, amelyet döntően vállalkozók által verbuvált csapatok alkotnak, a magasparti településként számon tartott Nagykinizsnél már munkába is állt, a nyúlgát építését végzi - tette hozzá Békési István."

    A Szeviép 2006-ban horribilis összegeket kapott árvízi védekezési munkákra. Fél Bak és Csanytelek ,,romái" itt zsákoltak!
    Az árvíz után még egy - két évig dőlt a lé a Szevinek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az M30-as felhajtóját Miskolcnál

Lezárták az M30-as autópálya Miskolc északi felhajtóját az árvíz miatt, a 3-as számú főút pedig csak… Tovább olvasom