Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Új védett területek Sopron térségében

Csaknem tizenhat hektárnyi védett területtel gazdagodott Sopron térsége. A Bécsi-domb összefüggő gyepes domboldalának egy része és az Ikva menti láprét került védelem alá az ott található gazdag és értékes növényvilág miatt.
A szívlevelű gubóvirág hazánkban egyedül csak itt, a Bécsi-domb összefüggő gyepes oldalában él. Ezen az alpesi fajon kívül számos más védett növény, mint például az árvalányhaj, a leánykökörcsin vagy a szártalan bábakalács található meg a közelmúltban védetté vált csaknem nyolchektáros területen.
Szintén a közelmúltban lett védett az Ikva menti láprét több mint tizennyolc hektára. Itt többek között a lápi nyílfarkfű, a széles levelű ujjaskosbor, a kornistárnics és a réti iszalag talál otthonra.
A terület védetté nyilvánítását több mint ötéves munka előzte meg. Annak érdekében, hogy a fű és a cserjék ne nyomják el a különleges fajokat, az Ikva menti lápréten folytatni kellett a rendszeres kaszálást, a Bécsi-domb területén pedig legeltetéssel vagy más alternatív kezeléssel kell biztosítani a természeti értékek fennmaradását. A már védett területeken kívül folyamatban van további hét Sopron környéki terület védetté nyilvánítása is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadta a venezuelai elnököt Tony Blair Londonban

A brit kormány teljes bojkottja mellett kezdte meg kétnapos, magánjellegűnek minősített londoni… Tovább olvasom