Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Új vezető a mentőállomás élén

Dr. Zergi Nóra egy évig megbízott állomás- vezetőként irányítja a soproni mentőállomás munkáját. Nehéz feladatok elé néz, hiszen az egészségügy átalakításakor kell irányítania egy kiemelten fontos feladatot ellátó szervezetet.
Szeptembertől ismét van vezetője a soproni mentőállomásnak. Mint arról lapunkban már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. július 21., Új állomásvezető), a korábbi vezető, Lükő Péter megbízatása idén július elsejével lejárt. Az Országos Mentőszolgálat pályázatot írt ki a posztra, amelyből a miskolci származású dr. Zergi Nóra került ki „győztesen”. Az új vezető 2003-ban végezte el a debreceni egyetemet, s tavaly augusztus óta másodállásban Sopronban dolgozik mentőorvosként. A megszorító intézkedések, az egészségügy egyaránt érinti a mentőszolgálat működését is. Ezt mi mennyire vesszük majd észre Sopronban? – kérdeztük dr. Zergi Nórától.
– Bár egyelőre még sok minden csupán terv, az azonban már bizonyos, hogy a nappali mentőautók közül egyet le kell állítanunk a forgalomból, azaz a megszorítások miatt eggyel kevesebb autót használhatunk – kezdte válaszát a vezető. – A diszpécseri szolgálatban is várható karcsúsítás. Eszerint az éjjeli telefonos ügyelet Győrbe kerülne át. Az, hogy mikortól, még nem eldöntött. A kollégákra az elkövetkezendő időszakban még nagyobb teher hárul, hiszen a megyeszékhelyről kell majd irányítani a kivonuló mentőket. A létszámleépítések viszont egyelőre elkerülnek bennünket. Elküldenünk senkit nem kell, viszont akkor sem vehetünk fel új munkatársat, ha az egyik kollégánk távozik a szolgálattól. Lényeges változás, hogy felülvizsgáljuk a szolgálatok határterületét. Ennek értelmében a büki esetkocsi a jövőben a megyehatáron lévő településeket is ellátná.
Az új állomásvezető a lakosság együttműködésére is számít. Véleménye szerint sok esetben indokolatlanul riasztják a mentőket, gyakran előfordul, hogy közben egy súlyosabb beteg vár rájuk. – Egy-egy eset bejelentésekor a legfontosabb, hogy minél többet tudjon meg a diszpécser – folytatta dr. Zergi Nóra. – Éppen azért kérdez a lehető legalaposabban, hogy utána felelősen dönthessen: melyik autót küldje a helyszínre. Ez végső soron az adófizetők pénztárcáját is érinti, hiszen ha feleslegesen vonul ki egy esetkocsi, annak a többletkiadásait is az állampolgárok fizetik ki.

A mentőállomásról

Az új mentőállomást a kórház mellett idén év elején adták át. Az állomásnak jelenleg hat mentőautója van, melyből kettő napi 24 órában fut, kettő ideiglenesen, kettő pedig áll. Az állomány létszáma mintegy negyven fő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom