Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Újabb 3 hónappal meghosszabbították a nyomozást a Portik-Laborc ügyben

Az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, további részletekről pedig a nyomozás érdekeire figyelemmel nem adhatnak tájékoztatást.
Újabb három hónappal, február 7-ig meghosszabbította a Központi Nyomozó Főügyészség a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóinak ügyében hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indított nyomozást - közölte az ügyészség sajtószóvivője hétfőn az MTI megkeresésére.

Nagy Andrea hozzátette, az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, további részletekről pedig a nyomozás érdekeire figyelemmel nem adhatnak tájékoztatást.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderült, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel. A bizottság május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Október 15-én a ténymegállapító albizottság LMP-s elnöke, Mile Lajos az MTI-nek elmondta, hogy véget ért a meghallgatások első köre, s a következőkben a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóit vizsgáló albizottsági meghallgatások magasabb szinteken folytatódnak. Mile Lajos elmondta továbbá, az ügyben illetékes bírótól megkapták az engedélyt, hogy Portik Tamás meghallgatása érdekében felvegyék a kapcsolatot ügyvédjével.

Múlt szerdán a ténymegállapító albizottság ülése elmaradt, mert a két meghallgatni tervezett ember közül egyikük jelezte, nem tud megjelenni a bizottság ülésén.

A Népszabadság szerdai közlése szerint Laborc Sándor levélben mondta le részvételét. A lap által idézett levélben az NBH egykori vezetője azt írta: "Az idő múlásával sincs okom megváltoztatni azt az egy évvel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt személyesen is kifejtett álláspontomat, miszerint a politika és a média által sulykoltan Portik-Laborc-találkozóként elhíresült, a valóságban tisztán szakmai kérdésben jogszerűen és szakszerűen jártunk el. Kocsis Máté állítását igazoló bizottságuk ténykedésével összefüggően az eddig általam is tapasztaltak miatt nem kívánok eleget tenni a meghívásuknak, mert nem akarom részvételemmel szakmailag legitimálni azt a tevékenységet, amelyet ebben az ügyben, függetlenül a tényektől, politikai célokra használnak fel".

Mile Lajos az MTI-nek azt mondta, a Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló albizottság következő ülését keddre tervezik, arra ismételten meghívják Laborc Sándort, s remélik, hogy meg fog jelenni a bizottság előtt.

Olvasóink írták

 • 3. mihaly-1 2013. november 04. 20:39
  „2. fenyő
  egyetértek a nyúlással, Csongrád megyében is van ilyen,csak ezekről nem írnak!”
 • 2. fenyő 2013. november 04. 12:44
  „Na, és még mennyi ehhez hasonló undorító, nyúlós történet van, amelyek addig nyúlnak, amíg egyszer csak elévülnek. Nem marad utánuk más, csak a szennyes, amit később már nem lehet kimosni. Erre megy ki a "játék". Laborcnak és a többinek nem érdeke a megjelenés és tisztázás.”
 • 1. Pirát 2013. november 04. 11:48
  „bocs a kifejezésért, de ez olyan mint a takony... valami rossznak a jele, semmire sem jó ! és undorral
  nézhetjük , hogy : van ! és a legfőbb jellemzője hogy nyúlik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 éves fiatal támadt rá egy nőre: földre rántotta és letépte ruháit

A fiatal ellen szexuális erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Tovább olvasom