Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Újabb, 88 milliós büntetés az RTL Klubnak a Való Világ miatt

Összesen 88 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériája januári adásainak szabálysértései miatt - mondta a médiatanács szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Kiricsi Karola a tanács szerdai ülésén született döntést ismertette. A szóvivő közölte: a médiatanács arról is döntött, hogy a műsor 2011-ben sugárzott adásait két lépcsőben vizsgálja, így a január után sugárzottakról újabb döntés várható.

A testület korábban a Való Világ 4. szériájának tavaly novemberi és decemberi adásai miatt már 144 millió forintos bírságot szabott ki az RTL Klubra.

A médiatanács most a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt csaknem 75 millió forintos büntetéssel sújtotta a televíziós csatornát. Ezeket a rendelkezéseket a Való Világ és a Neked Való című műsorok 31 vizsgált adásnapján 14 alkalommal sértette meg az RTL Klub.

A szóvivő azt mondta, mivel a műsorokban meghatározó téma volt az erőszak és a szexualitás, csak a 4-es, 16 év feletti kategória megjelölésével lehetett volna azokat sugározni. Ilyen besorolással azonban este 7 órától nem lehetett volna közzétenni az adást, csak este 9 és reggel 5 óra között. Ezt a szabályt 13 alkalommal sértette meg a csatorna, egy alkalommal pedig jó időpontban, de nem megfelelő kategória megjelölésével sugározta a műsort.

A médiaszolgáltató 87 alkalommal nem megfelelő időpontban tette közzé a Való Világ 4. és a Neked Való műsorelőzeteseit, ezért további 13 millió forintos pénzbüntetést rótt ki a médiatanács.

Kiricsi Karola azt is közölte: a tanács felszólítással, azaz a legenyhébb szankcióval élt még a televíziós csatornával szemben azért, mert a műsorkészítők 22 alkalommal nem tájékoztatták a nézőket a termékmegjelenítésről, holott erre január óta kötelezte őket a médiatörvény. A szóvivő hozzátette: a tanács az arányosság és a fokozatosság elvét tartotta szem előtt, amikor az újonnan bevezetett szabály megsértéséért nem rótt ki súlyosabb szankciót.

A kiskorúak védelmének megsértéséről szólva Kiricsi Karola elmondta azt is, a vizsgált hónapban 23 alkalommal alkoholfogyasztás közben, 12-szer pedig dohányzás közben láthatták a játékosokat a nézők, és több alkalommal érzelmi krízisen áteső villalakókat mutattak. Mind a szerkesztett műsorban, mind a játékosok számára megadott feladatokban előtérbe került a szexualitás és az erőszak.

A tanács álláspontja szerint a négy és tizenhét év közötti nézők csaknem harmada nézhette a valóságshow-t, amelynek vizsgált adásait a hatásvadász feldolgozásmód és a káros minták halmozott bemutatása jellemezte. Mindez kedvezőtlenül befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését.

Kiricsi Karola azt is közölte, hogy a médiatanács vizsgálja a VV 4. győztesének új műsorát is, amely ellen eddig 9 panasz érkezett. A nézők szerint a Szerelem a legfölsőbb szinteken nem képernyőre való és károsan befolyásolja a fiatal korosztályok gondolkodásmódját. A tanács vizsgálja még a Való Világhoz kapcsolódó, a Cool TV-n sugárzott műsorokat is, és észrevételeiről tájékoztatja a román joghatóságot, a televíziós csatorna ugyanis ennek felügyelete alá tartozik.

A szóvivő a médiatanács további döntéseiről elmondta: a testület elfogadta a Miskolc 96,3, az Ózd 99,5 és a Kazincbarcika 95,9 megahertzes frekvencián történő helyi médiaszolgáltatásra vonatkozó pályázatok végleges szövegét, nyolc esetben pedig 60 napos ideiglenes műsorszolgáltatási szerződés megkötéséről döntött.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Stif 2011. május 21. 17:01
  „Itt le vannak tiltva a hsz-ek, vagy csak szimplán törölték őket? Bazi nagy szólásszabadság van. A színvonalról annyit, hogy nem véletlen állandó szereplő az oldal a Médiaszerencsétlenség blogon. Harmincadik iksz (=300 év) után költöznek el a gyerekek otthonról és hasonlók, mi? Szánalom.”
 • 27. csergemerge 2011. május 21. 01:23
  „Helyes!”
 • 26. Stif 2011. május 20. 21:50
  „11. TELSTAR 2011.05.19. 18:40

  Miről beszélsz, öreg? Sose néztem olyat, amit nem akartam vagy nem érdekelt. Éppen ennek köszönhetően maradt ki az életemből Bikicsunáj és társai. Akár ezért is lehetne perelni, a jóízlés elleni bűncselekmény tárgyában. Meg persze a K.rva jó estét Magyarország! az teljesen rendben volt a TV2-n. Jaaa, hogy az vicces, mert nem valóságshow? Vagy ezek mind építő jellegűek, és a gyerekek fejlődését szolgálják? Na ez az álszent liberális parasztság, hogy csak azt büntetjük, amire mindenki azt mondja, hogy rossz, (és csak azért, mert azt mondják hogy rossz) holott ezen emberek 70%-a ugyanúgy nézi. Ellenkező esetben honnan tudnák, hogy mi zajlik benne?

  És való igaz, hogy a tv-re ugyanaz vonatkozik, mint az internetre. Ennyi erővel a délmagyar.hu-t is meg lehetne büntetni, mert vannak kint olyan tartalmai, amik szexuális töltetűek. Ezeket csak este 11 és hajnal 6 között tehetné ki, nem? Meg perelni kéne az össze pornóoldalt, mert még a vétlen gyerekek véletlenül odatévednek, és akkor nagyon rossz lesz nekik. Minden esetben a szülőé a felelősség. Kár hárítani, és bűnösöket keresni, hogy a csúnya gonosz RTL miatt lesz a gyerek olyan, amilyen. Inkább foglalkozni kéne vele, és eldönteni, hogy mit nézhet. Az meg elég nagy baj, ha egy már nem fejlődésben lévő felnőttet összezavar egy ilyen műsor.

  Persze ha a gyerek délután hazasétál a suliból, ugyanúgy hall káromkodást és lát miniszoknyás, mély dekoltázsú nőket, meg smároló párokat.”
 • 25. Beroesz 2011. május 20. 10:54
  „Végre megvalósul a közteherviselés! Örülök, hogy az igénytelenségadóval az SMS-küldők az RTL-es trágyadomb fenntartásán túl az ország fenntartásához is hozzájárulnak.

  Legszebb öröm a káröröm, dobd fel a talpad RTL Klub!”
 • 24. zoltanszabo 2011. május 20. 10:39
  „Miért kell ilyen ocsmány műsort adni ? erre van igény ?? nézik az emberek ezt a szemetet ?
  Ha nem tudnak nézhető műsort adni ---akkor adjanak csak : reklámokat. még az is jobb ezeknél.”
 • 23. ketrin72 2011. május 20. 10:01
  „8
  ugy van”
 • 22. macs 2011. május 20. 09:49
  „Miért gondolják sokan, hogy embereknek meg kell mondani mit nézzenek, mit gondoljanak, miről mi legyen a véleményük? Miért érzik sokan szükségét annak, hogy valaki megmondja mit nézzennek, mit gondoljanak, miről mi legyen a véleményük?
  Miért nézik az embereket kiskorúnak, és az embereknek miért jó, ha kiskorúként kezelik őket?”
 • 21. Giga 2011. május 20. 08:08
  „20. papsajt 2011.05.20. 07:27
  "Egyébként 1millió Ft bruttó a reklámok másodperc díja "

  Szerintem te reklám percről beszélsz, nem pedig másodpercről.”
 • 20. papsajt 2011. május 20. 07:27
  „cirkuszt a népnek!

  Egyébként 1millió Ft bruttó a reklámok másodperc díja a kereskedelmi csatornákon.
  ezt a büntit szűk másfél perc alatt behozza a zertéel :)

  esti mese helyett, alekost mindenkinek”
 • 19. Mignon 2011. május 20. 00:58
  „Csak azt nem tudom, ha en leirnam a "Valo Vilag"-ot,
  engem hany milliora büntetnenek meg...?

  Biztos, ramenne a gatyam is.”
 • 18. THE 2011. május 19. 22:54
  „ÚRISTN!”
 • 17. dorevi 2011. május 19. 21:32
  „Ha vki tudja, mondja, ezek a bünti pénzek hova kerülnek?
  Nem csupán a csatornák, hanem a rendőri, az adói, a vám stb. bírságok és késedelmi kamatok külön költségvetési fejezet, vagy más csatornán folynak el?”
 • 16. igazságkereső 2011. május 19. 19:38
  „Miért hezitál az NMHH elnöke, miért nem tiltja le egy hónapra az RTL teljes csatornáját? Egy ilyen határozat végrehajtása után hátha észhez tér Kolosi Tamás az RTL programigazgatója és hátra rájön,hogy a nézőket komolyabb, értékesebb műsorokkal illenék szórakoztatni! Jó lenne végleg rávenni az RTL csatornát,hogy fejezze be bugyuta, "elmebeteg színvonalú" műsorszolgáltatását! Mi ennek az akadálya??!!”
 • 15. oliver 2011. május 19. 19:36
  „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Azt hiszem ennél a müsornál már nincs lejjebb az RTL-nél! Nézze aki akarja, én maradok a spektrumnál,a sportcsatornáknál”
 • 14. t680822g 2011. május 19. 19:34
  „Golyót Orsós Viktornak, meg a sleppjének, az lenne a megoldás!!”
 • 13. TrombiFrédi 2011. május 19. 19:11
  „Hajrá, csak így tovább, ez is egy módja lehetne a költségvetési lyukak betömésének! Aki "moslékot" kínál az embereknek, fizesse is az árát, főleg, hogy tudtatosan csinálják, úgy, hogy nekik megérje!!!”
 • 12. tótkomlósi 2011. május 19. 18:43
  „Majd ha az interneten is azt néztek amit enged a szalai mariska, akkor visítsatok!
  Az a baj, hogy nem a fidesznek hozza a pénzt!
  Az jobb lenne, ha állandóan imádkozni kellene? Vagy magyarnótát hallgatni?

  Aki akarja nézze, aki nem az kapcsoljon el!
  A sok műholdon közvetített mocsok miatt nem aggódik a mariska?

  A fenyő sem bírta a golyót......”
 • 11. TELSTAR 2011. május 19. 18:40
  „Sokba lesz még ezeknek Akalosz meg a többi <moderálva>!
  (a távirányítóról szóló álszent libsi dumát meg felejtsük már el...)”
 • 10. ízizí 2011. május 19. 18:37
  „Az Internet Tanácsot létrehozta már a Fidesz?”
 • 9. Gollam 2011. május 19. 18:15
  „Keveslem!!!
  "A Fidesz tv-je....."???????????”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: a Fidesz szociális válságot idéz elő

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz - amely ellenzékben kiállt a szerzett jogok mellett - szociális… Tovább olvasom