Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Újabb árhullám indult el a Tiszán

Újabb árhullám indult el a Tiszán: a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben - tájékoztatott a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZiG) vezetője.
Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn. A csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek.

Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad. Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is - mondta el az igazgató. Hozzátette: a Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították.

A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek. Bodnár Gáspár elmondta, hogy a vízügyi szervezet jelenleg 250 kilométer hosszú töltésszakaszon tart fenn készültséget és figyelőszolgálatot, beavatkozásra viszont eddig nem volt szükség. A védművek jól bírják a terhelést, a zsilipeket és a Lónyay főcsatornán az árvízkaput lezárták.

A Felső-Tiszán a belvíz is gondot okoz: a Beregben, Felső-Szabolcsban, és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi riasztást rendeltek el. A víz átemelését hat szivattyúval végzik. A fülesdi, valamint a vásárosnaményi önkormányzat szintén belvízvédelmi készültséget tart fenn. Az igazgató hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban téliesre fordul az időjárás, jelentős csapadék nem várható.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. január 02. 20:39
    „Nem csak a Tiszán, hanem a benzinkutaknál, üzletekben, mindenhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidőlt fa akadályozza a vasúti közlekedést

Egy felsővezetékre dőlt fa akadályozza a vonatok közlekedését a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs… Tovább olvasom