Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Újabb brit uniós költségvetési javaslat

Újabb uniós költségvetési javaslatot terjeszt elő az unió soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia, miután előző elképzelése heves ellenkezést váltott ki több tagállamból. Kiváltképpen az új tagországok tiltakoztak, mert leginkább őket sújtotta a brit tervezet, főként az agrártámogatások tekintetében.
Tony Blair - az eddigi információk szerint - ebben a tervezetben is igen kemény feltételeket szabott, egyben előre jelezte, ha nem fogadják el a csütörtök-pénteki csúcson a javaslattervezetet, akkor nem lesz megállapodás. Ebben az esetben az Európai Parlament hatáskörébe kerül az uniós pénzügyi perspektívák meghatározása.

A korábbi londoni elképzelések nagy vihart kavartak az unión belül. A soros elnöki tisztet betöltő Nagy-Britannia ugyanis igencsak visszafogná a 25-ök költségvetését, leginkább a 10 új tagállam terhére. Miközben London kész lett volna feladni 8 milliárd eurót a neki járó visszatérítésből, a legutoljára csatlakozott kelet-európai országok támogatásait mintegy 14-16 milliárd euróval csökkentette volna.

Az érintett országok szerint ez egyértelműen a felzárkóztatási politika ellehetetlenítése lenne. Ráadásul a brit javaslat megkülönböztette a régi és az új tagállamokat, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke külön is sérelmezett Tony Blairnek írt levelében. A brit kormányfő a heves ellenzések és tiltakozások miatt új javaslatot készített elő, amelyről már a múlt héten személyesen és telefonon egyeztetett a tagállamok vezetőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan lesz

Győr fürdőváros?

„ Nem vagyok tősgyökeres szigeti, 1987 januárja óta élek itt, de úgy gondolom, ez az idő már… Tovább olvasom