Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Újabb egy évet csúszik a 4-es metró

Újabb egy évet csúszik a 4-es metró kivitelezése, miután az alagútfúrást végző Bamco konzorcium az eredetileg tervezett 22 hét helyett csak 50 hét alatt tudja megépíteni az alagutat a Baross térig - közölte Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgatója csütörtökön Budapesten.
A DBR ütemező csapata beépítette az új munkaütemtervet, így a budai oldali késedelmekkel együtt az eredetileg 2011 utolsó negyedévére tervezett próbaüzem reálisan már csak 2012 őszén kezdődhet - mondta Klados Gusztáv az épülő Kálvin téri állomáson, ahova csütörtökön megérkezett a déli alagútfúró pajzs.

Bár tudomásul veszik a Bamco ütemtervét, azt elfogadni nem tudják, ezért minden a késésből fakadó többletköltséget a konzorciumra fognak hárítani - mondta az MTI-nek, hozzátéve: jelen állás szerint a 4-es metró legkorábban 2012 végén szállíthat utasokat.

A csúszás a metrókocsik beszerzését Klados Gusztáv elmondása szerint nem befolyásolja, mivel a kocsikat várhatóan jövő évben szállítják le, ezek után a járműtelepeken tárolják azokat addig, amíg el nem készül a 4-es metró.

A DBR sajtóközleménye szerint számos tényező közrejátszott abban, hogy ismét módosult az ütemterv. A többi között késedelmet okozott a konzorciummal folytatott jogvita, a többszöri, "önkényes" leállás, a Gellért téri összekötő alagút körüli műszaki vita és a realitásoktól gyakran eltérő vállalkozói ütemtervezés is.

A Bamco szerint a késés legfőbb indoka, hogy az állomásokat nehezebben tudják megközelíteni, mert azok helyenként már szerkezetkész állapotban vannak. A DBR szerint elfogadhatatlan, hogy ekkora késénél erre hivatkoznak. Megjegyezték: vállalhatatlan lépés lett volna az állomásépítéseket akár csak átmenetileg is felfüggeszteni és ezzel más vállalkozóknak is alapot szolgáltatni a többletköltség-igényekre.

Továbbra is az a véleménye a DBR-nek, hogy konstruktív vállalkozói magatartással mindez elkerülhető lett volna. Úgy vélik: a Bamco egyszerűen túlvállalta magát az eredeti ütemtervben.

A közleményben kitértek arra is: az alagútépítés a projekt legfontosabb eleme, így a késés kihat a többi munkafázisra is. Az elhúzódás maga után vonta, hogy a kivitelezők az egyébként előrehaladott készültségű állomások szerkezetépítési munkálatait nem tudták, tudják a pajzsok áthaladásáig befejezni. Emiatt mind a vágányépítő, mind a belső beépítést végző kivitelező később kaphatott és kaphat munkaterületet, ahogy a rendszerépítést végző vállalkozó is később állhat majd csak munkába.

Kitértek arra is: korábban a Vinci által vezetett konzorciumnak 35 milliárd forintos többletkövetelése volt, a tárgyalások előrehaladtával ez az összeg azonban csökkent. Az alagútépítés késedelmei miatt viszont jelentős többletigény merült fel a DBR oldalán is. A vitát azonban csak akkor tudják lezárni, ha az alagútépítő pajzsok elérték a Baross teret, mert ekkor derül csak ki a késés pontos mértéke és az is: ki mekkora összeggel tartozik a másik félnek.

A 4-es metró alagútját 2007 áprilisában kezdték el építeni, ekkor indult el az első pajzs a Kelenföldi pályaudvarról. A korábbi ütemtervek szerint a pajzsoknak 2009 májusában kellett volna a Baross térre érkezniük.

Három évvel ezelőtt még azt tervezték, hogy a 4-es metrót 2009 végén átadják az utasforgalomnak.

Olvasóink írták

 • 4. Zs 2009. október 15. 21:42
  „És ez a Klados Gusztáv mondta a fene emléxik mekkora fizujára, hogy ilyen melót az országban csak páran tudnak levezényelni... - vicc
  Elég siralmas, ha a csúszás egy évére is kap fizut...”
 • 3. rozator 2009. október 15. 18:22
  „Talán Kínaiakkal kellene épittetni! Fele pénzből 10szer ennyit.”
 • 2. madártej 2009. október 15. 18:20
  „Oszt mi pézbe fog ez fájni a köznek?”
 • 1. 751510 2009. október 15. 15:29
  „Tehetségtelen, amatőr banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színlelt telefonbeszélgetéssel futamította meg a rablókat

A rendőrséggel folytatott színlelt telefonbeszélgetést egy idős tiszaroffi asszony, hogy a betörőket… Tovább olvasom