Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Újabb festmények Fertődön

Folytatás az 1. oldalról.

– A festmények az egykori Esterházy-gyűjteményből valók, amely képtár a XIX. század második felében lett a Szépművészeti Múzeum törzsanyaga – tette hozzá Szentkirályi Miklós. – A két-három hónapos restaurálási munka befejeztével, várhatóan még nyár elején újabb képek kerülhetnek vissza a kastélyba.
– A most visszaszármaztatott festmények a XVIII. századi európai festészet gazdag tárházát jelenítik meg – fogalmazott dr. Bardi Terézia, a MÁG tudományos igazgatóhelyettese. – Hangsúlyozni szeretném, hogy azokban az időkben a korabeli másolatok tematikus szintű gyűjtése nagy divatnak örvendett, s ez is jellemezte az Esterházyak művészetszeretetét. A festmények egy része szakrális jellegű, de akadnak uralkodói portrék, tájképek is.
– Az alkotások egy része az úgynevezett uralkodói lakosztályt fogja ékesíteni, de a többi is megfelelő környezetbe kerül, erről a nagyközönség péntektől kezdődően bizonyosodhat meg – tudtuk meg Dobó Ágotától, a kastélyrehabilitáció projektmenedzserétől. – A műremekekkel együtt korabeli hangulatot idéző drapériákkal és függönyökkel emeljük az Esterházy-kastély fényét. Terveink szerint a nyári hónapokban újabb festményeket várunk Budapestről a kastélyba. A restaurálás, a szállítás és az európai színvonalú biztonsági berendezések kiépítésének költsége elérte a 27 millió forintot.
„ Tiziano-, Raffaello-, Veronese-, Poussin-, Claude Lorrain-, Guido Reni-, Tintoretto-követő egykori festők művei mellett a német festészet remekeit is megtaláljuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom