Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Újabb gázvezeték Magyarországon?

Szlovéniában beruházásokat fontolgat az orosz gázipari óriás, a Gazprom. Elsősorban a kelet-európai ország állami finomítóvállalatába, a Nafta Lendava cégbe fektetne – derül ki a jelentésekből. Szlovénia miniszterelnöke a hét végén tanácskozott a Gazprom vezérigazgatójával.
A tárgyalásokon felmerült további orosz gázszállítások kérdése a szlovénoknak. A szlovéniai kikötőkbe történő szállítás mellett szó esett arról is, hogy vezetéken kapna gázt Szlovénia, amit meg kellene építeni: elképzelések szerint Olaszországig vezetne az, így jutna a gázból a tranzitországként szereplő kis kelet-európai államnak is, de ez esetben – mint a szlovén gazdasági miniszter vázolta – a vezeték részben Magyarországon is haladna. A miniszter szerint a Gazprom egy ilyen vezeték megépítésében is érdekeltnek mutatkozott. A megépítésére vonatkozó döntésben azonban kulcsszerepe lehet Olaszországnak. Szlovénia a miniszter szerint támogatja a tervet mint alternatíváját egy, az olaszországi Trieszt kikötőjében létrehozandó gázterminálnak, amelyből szintén vezetéken lehetne juttatni orosz gázt a közeli Szlovéniának.
A jelentésekből nem derül ki, hogy a szlovéniai orosz vezetékes gázszállításoknak milyen kapcsolatuk lehetne a Kék Áramlat nevű projekttel. Magyarország orosz vélemény szerint állítólag pártolná az orosz–török Kék Áramlat közép-európai meghosszabbítását a Balkánon át Közép-Európába, míg a többi potenciális résztvevő, Bulgária, Románia és Ausztria elsősorban a Nabucco vezetéket pártolja, amelyen iráni és azeri gázt importálnának az orosz helyett Európába. A Kék Áramlat néven futó tervezett gázvezeték elosztó központja Magyarországon lenne. Ám ha nincs meg minden olyan ország beleegyezése, amelyeken át a Kék Áramlat balkáni ága húzódna, egy elszigetelt magyar szakasz senkinek sem kell. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De Rossi bocsánatot kért

Az olasz labdarúgó-válogatott középpályása az Egyesült Államok elleni találkozón a kiállítás sorsára… Tovább olvasom