Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Újabb gyanúsítottat hallgattak ki Budaházy csoportja ügyében

Újabb gyanúsítottat vett őrizetbe és hallgatott ki a Központi Nyomozó Ügyészség a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásban - közölte az MTI-vel a főügyész csütörtökön.
Az ügyészség gyanúja szerint Budaházy György 2007. elején egy több személyből álló, Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – őket megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Keresztes Imre közleményében azt írta, hogy szerdán fogták el az újabb gyanúsítottat, egy férfit, vele együtt már 12 gyanúsítottja van a csoportnak, amely az ügyészség szerint bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket.

A most őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy "a mozgalom katonájaként" 2007 áprilisától folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra történő felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére.

2009. április 06-án, egy Budapesten szervezett találkozón a gyanúsított átvett egy futball-labdát, amelybe robbanóanyagot rejtettek és robbantó szerkezettel láttak el, hogy azt április 8-án Miskolcon a társaival egy országgyűlési képviselő ingatlanánál felrobbantsa. A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy a robbantásra használni kívánt anyag alkalmas emberi élet kioltására.

A főügyészség bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, valamint robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal, robbantószerrel visszaélés miatt hallgatta ki a férfit, aki panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) április 8-án Pest megyében elfogott és őrizetbe vett négy embert, az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki - a megalapozott gyanú szerint - a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve április 8-án társának egy futball-labdába rejtett bombát adott át, amelyet egy országgyűlési képviselő házánál akart társaival felrobbantani.

Szintén a főügyészség jár el a tavaly szeptember 3-ra virradóra Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál végrehajtott robbantás ügyében, ott 1,5 millió forintos kár keletkezett.

A főügyészség Budaházy Györgyöt gyanúsítja azzal, hogy 2007 elején megszervezte a csoportot. Budaházyt június 17-én vették őrizetbe, a bíróság június 19-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási és kulturális miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. Budaházyt emellett azzal is gyanúsítják, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra: helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot, amit egy időben akartak felrobbantani. A bűncselekményt a rendőrség közbelépése akadályozta meg.

Budaházy Györgyöt a főügyészség két rendbeli emberölés előkészületével, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaéléssel gyanúsítja, valamint "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel".

A főügyészség július 14-én három gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben, két embert a Kóka János háza elleni támadással, míg a harmadik társukat Dér Zsuzsanna lakása elleni támadással gyanúsítják. Az országgyűlési képviselőnő lakása elleni támadással további két embert gyanúsítottak meg, akiket augusztus 11-én vettek őrizetbe.

Olvasóink írták

  • 2. sőndör 2009. szeptember 04. 12:19
    „Kedves "szerv" !
    Jelentem bűnrészes vagyok, bennem is megfogalmazódtak már olyan gondolatok melyek kimerítik a gondolkodási bűncselekmény fogalmát !!::)))”
  • 1. lidocain 2009. szeptember 04. 09:21
    „Kevesen tudják, de Budaházy György tárta fel és robbantotta ki a Sukoró-ügyet. A rejtélyes Baumag-ügyben pedig közvetett koronatanú lett volna. Budaházy György túl kényelmetlenné vált a hatalom számára, ezért félre kellett állítani. A gyilkosság már túl durva módszer a XXI. században, ezért egyszerűen kreált bizonyítékok alapján letartóztatták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics: legyen láthatóbb, elérhetőbb a rendőrség

A kormány pontosan tudja, hogy az eddig megtett lépéseken túl továbbiakra is szükség van - hangsúlyozta Draskovics. Tovább olvasom