Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Újabb gyermek halt meg a borsodi kórház intenzív osztályán - Két feljelentést tettek a rendőrségen

A kisbaba halálával kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma.

Két feljelentést tettek a rendőrségen

A Miskolci Rendőrkapitányságon tett két, egymástól független szülői feljelentés szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban született gyermekeik halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán az MTI megkeresésére a kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében indított nyomozásról azt közölte: a Miskolci Rendőrkapitányságon augusztus 9-én egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két egymástól független feljelentés szerint július hónapban a kórházban megszületett gyermekeik (egy-egy fiúgyermek) "halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása".

A rendőrkapitányság a két feljelentést - hatáskör alapján - továbbította a megyei rendőr-főkapitányságra. A megyei rendőr-főkapitányság a feljelentés adatai alapján hétfőn rendelte el a nyomozást. Az eljárás lefolytatását az országos rendőrfőkapitány kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta, ahol jelenleg foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen van folyamatban eljárás.

Mint a rendőrség kifejtette: az eljárás során szakkérdéseket kell megválaszolni, ami szakértői kompetencia, ezért a rendőrség igazságügyi szakértőket fog kirendelni. A szakértői vélemény elkészítésének határidejét még nem állapították meg. Azt a kirendelő határozat a jogszabályok által biztosított lehető legrövidebb időben fogja meghatározni, annak elkészülte azonban két hónapon belül nem várható.

A rendőrség eljárása a büntetőeljárás szabályai szerint történik, más hatóságok eljárásától függetlenül. Ugyanakkor - mint kiemelték - a nyomozóhatóság a saját eljárásához felhasználhatja az adott ügyben rendelkezésre álló valamennyi adatot, információt, így az egészségügyi hatóságok vizsgálatának eredményeit is.

A Hír24 internetes portál stábjának megszólaltak az egyik elhunyt koraszülött csecsemő szülei. Az anya azt mondta, a kórház SMS-ben értesítette arról, hogy a babája meghalt - olvasható a cikkben.

A kórházban a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt. Az államtitkár kedden arról is beszámolt, hogy a koraszülöttintenzív-osztályon lévő 34 gyermek közül két gyermek súlyos állapotban van.

Egyikük szerdán halt meg a kórházban, így kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma.

Az államtitkár korábban azt is mondta, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van. Hozzátette: a kórházban múlt pénteken életbe lépett járványügyi intézkedések, azaz a betegek elkülönítése, a fertőtlenítés továbbra is érvényben vannak.

Szócska Miklós hangsúlyozta: egészen biztos, hogy a régiót, a térséget érintő megelőző intézkedéseket is magába foglaló következménye is lesz mindannak, amit a vizsgálat feltár.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is - közölte.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az ország koraszülött intenzív centrumaiban folyamatos és biztonságos a betegellátás. A koraszülött intenzív centrumokban a járványügyi helyzetben jelenleg nincs változás.

Korábban

Szerdán újabb koraszülött gyermek halt meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A kisbaba halálával kilencre emelkedett a koraszülöttintenzív-osztályon múlt hétfő óta elhunyt gyerekek száma. A kórház közleménye szerint az egyik kritikus állapotban lévő csecsemő hunyt el, aki már hónapok óta intenzív kezelés alatt állt, és többszörös súlyos hasi műtéteken esett át.

Mint kiemelték: a gyermek a korábban meghalt koraszülöttekkel semmilyen közvetlen kapcsolatban nem volt. Ápolása során mindvégig izoláltan kezelték, külön ápolói személyzet figyelte, egyébként a gyermeksebészeti osztályon is hosszan kezelték.

"Születésétől kezdődően igen alacsony életeséllyel rendelkezett" - olvasható a kórház közleményében.

A kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban elhunyt újszülöttek ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Pap Károly országos rendőrfőkapitány utasítására foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt. Az államtitkár kedden arról is beszámolt, hogy a koraszülöttintenzív-osztályon lévő 34 gyermek közül két gyermek súlyos állapotban van.

Az államtitkár kedden azt is mondta, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van. Hozzátette: a kórházban múlt pénteken életbe lépett járványügyi intézkedések, azaz a betegek elkülönítése, a fertőtlenítés továbbra is érvényben vannak.

Szócska Miklós hangsúlyozta: egészen biztos, hogy a régiót, a térséget érintő megelőző intézkedéseket is magába foglaló következménye is lesz mindannak, amit a vizsgálat feltár.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is - közölte.

Az államtitkár elmondta, hogy a kórház igazgatójának felmentése a transzparenciát, a pártatlan vizsgálat lefolytatását szolgálja.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az ország koraszülött intenzív centrumaiban folyamatos és biztonságos a betegellátás.

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésre visszavezethető járványt, illetve a gyanúját ezen a héten egyik hazai koraszülött intenzív centrum sem jelentett. A koraszülött intenzív centrumokban a járványügyi helyzetben jelenleg nincs változás - tette hozzá az ÁNTSZ.

Olvasóink írták

 • 20. tol 2013. augusztus 16. 06:52
  „kedves Szöszi! Az a gond, hogy a normális ember -pl. te - normális következtetéseket von le Khmmm. nem tisztázott helyzetben... Azt se tudjuk, hogy hány szerencsétlen angyalkát nem látogattak egyáltalán a...szüleik. :(”
 • 19. macs 2013. augusztus 15. 19:21
  „14. szöszi,
  nem, itt sem gazdagok az emberek, de az alultápláltság többek között azt jelenti, hogy a mama egyoldalúan étkezik, nem eszik elegendő fehérjét, nem jut a szervezetébe elegendő vitamin, így a baba sem kapja meg mindazt amit meg kellene kapnia. Hidd el, a nyomorról nem lehet megfeledkezni.”
 • 18. Mjuriele 2013. augusztus 15. 13:54
  „Még annyit hadd tegyek hozzá, hogy nagyon sajnálom a történteket és bízok benne hogy minél hamarabb kiderül mi a probléma, és nem kerül sor újabb tragédiára.:(”
 • 17. Mjuriele 2013. augusztus 15. 13:50
  „12. szöszi 2013.08.15. 12:02

  Másrészről pedig nem az idő előtt született gyerek a koraszülött, hanem a bizonyos súly alatti babák számítanak koraszülöttnek.

  Tévedésben vagy, a be nem töltött 37. hét és/vagy a 2500 gramm alatti babáknál beszélünk koraszülöttségről.
  Sajnos tapasztalatból mondom.
  Mi az a hiányzó 7 nap miatt voltunk egy hétre a fiammal szétválasztva, lentebb írtam hogy több volt pedig mint 2500 gramm.”
 • 16. Mjuriele 2013. augusztus 15. 13:46
  „12. szöszi 2013.08.15. 12:02
  Kanadában pedig most egy másik barátnőm terhes, és három hónapos koráig nem is foglalkoznak vele, nem csinálnak vérvételt, semmit.

  ez nálunk is így van.
  miután az orvos megállapítja a terhességet, a 12 hetes vizsgálatig nem történik semmi.A védőnő is az az időpont körül állítja ki a kiskönyvet és avval a könyvvel kell menni a 12 hetes vizsgálatra.”
 • 15. Mjuriele 2013. augusztus 15. 13:37
  „12. szöszi 2013.08.15. 12:02

  Melléd kell hogy álljak, igazad van.
  26 évesen szültem, problémamentes terhességem volt, előtte semmi nőgyógyászati műtétem, egészségesen életem, vigyáztam magamra, nem dohányoztam, stb.
  Mégis 4 héttel korábban szültem, hála az Égnek jó súllyú(2770 grammos)egészséges korababát.
  Minden tökéletes volt addig a napig amíg be nem indult a szülésem.
  de örülök mert a vége jó lett.
  egyébként rengeteg korababa van a környezetünkben.Valahol azt olvastam ez a rengeteg uh is közrejátszhat benne.”
 • 14. szöszi 2013. augusztus 15. 12:59
  „Úgy beszél itt mindenki, mintha minden anyukának akinek most halt meg a babája, ismernétek az élettörténetét, mintha mindet egytől egyig ismernétek. Mit kreáltok már itt hamis téziseket? Alultáplált megy ilyenek. Miért macs, itt nagyon gazdag mindenki?”
 • 13. macs 2013. augusztus 15. 12:08
  „Arra gondolt már valaki, hogy a miskolci kórház körzetében mekkora a szegénység? Gondolt már arra valaki, hogy az alultáplált anyuka babája hogyan tud a pocakban fejlődni? Gondolja végig mindenki, pl. hogy étkezett, attól kezdve, amikor megtudta, babát vár.
  Hallottam egy nyilatkozatot, miszerint a környékről a szinte minden veszélyeztetett terhest ide küldenek. Nem védeni akarom őket, de ezt is érdemes végiggondolni.”
 • 12. szöszi 2013. augusztus 15. 12:02
  „11. Vöröske 2013.08.15. 10:13

  Jó nagy marhaságokat beszélsz, ne haragudj. Akármilyen komplikáció felmerülhet, ami miatt egyszerűen beindul a szülés idő előtt. És te ismeretlenül vonsz le következtetéseket és vonsz tulajdonképpen felelősségre anyukákat. Bőven elegendő ha pl. nem vagy már 20 éves, vagy volt nőgyógyászati műtéted terhesség előtt, ami miatt akár nem zár a méhszájad, vagy Káli intézetes vagy, és volt már pár beültetésed, és boldog voltál hogy 7 hónap fekvés után nem szültél meg harabb..... Tudod te hányan vannak akik cisztákkal küzdenek pl.? És van fogalmad róla hogy mennyi minden veszélyezteti a terhességet? Simán elég ha szív alakú a méhed, ha jársz nőgyógyászhoz hallanod kellett már erről. Mert pl. ebben az esetben sokkal nagyobb a vetélés vagy koraszülés lehetősége is, mert máshol tapad meg a baba. És ennek nem hiszem hogy bármi köze is lenne a rendszeres terhesgondozáshoz, hogy jár-e valaki rendesen vagy nem. Menj el Németországba vagy Kanadába, és legyél ott terhes. Egyik barátnőm Németben él, 35. hétben van, és havonta egyszer kell neki járnia orvoshoz. A ctg nem 40 perc hanem 10! Volt kétszer ultrahangon a 8 hónap alatt meg alap vizságlatok és ennyi + megkérdezték tőle hogy Jól van? Persze jól ... akkor ennyi, mehet haza. Szülés után 2-3 napig vannak kórházban. Nem kerítenek egyáltalán ekkora feneket a dolognak. Kanadában pedig most egy másik barátnőm terhes, és három hónapos koráig nem is foglalkoznak vele, nem csinálnak vérvételt, semmit. Terhességi teszt aztán szevasz. Itt lihegik nálunk túl ezt a terhes gondozásos históriát. Ha valakinek panasza van úgy is elmegy orvoshoz. Ha babával van valami, az ezen a pár vizsgálaton úgy is kiderül. Ha meg olyan gond van, akkor sokszor úgy sem tudnak segíteni, max. befektetni és próbálják minél tovább bent tartani a babát, ameddig lehet, a probléma orvoslásának megfelelően. Nézd meg a romákat! Szted járnak terhesgondozásra? Milyen lehet a higiéniájul szted? És élnek mint hal a vízben, szülnek orrba szájba! Ez az egész nem lehet véletlen, és még mindig halt meg további baba. Azért mert valaki koraszülött, attól még nem beteg, és nem azért születik valaki korábban, mert beteg! hanem egyéb fentebb említett és még számtalan más probléma lehet! Másrészről pedig nem az idő előtt született gyerek a koraszülött, hanem a bizonyos súly alatti babák számítanak koraszülöttnek. És csak tudd, hogy 8 hónaposan ha megszületik egy baba, életképesebb mint 9 hónapra. Ha nem hiszed, járj utána...”
 • 11. Vöröske 2013. augusztus 15. 10:13
  „Hiába akarsz egész nap ott ülni.Nem engedik,mivel kezelik a kicsiket.Általában van 2-3 órahossza amikor mehetsz a kicsihez látogatni,illetve etetni.Nagyon sokáig nem is hagynának ott,hisz viszik ezeket a piciket különböző vizsgálatokra.Nem láttuk továbbá a többi szülőt,hogy kicsodák,micsodák.Az egyik híradásba benne volt tán,hogy a 8 csecsemő anyukája közül 4 nem is járt terhesgondozásra.Akkor mit vártak?Sajna mindig meg van az esély,hogy beteg gyereked szülessen vagy korábban,de ha nem tesz meg ellene semmit akkor mit vár?Nem akarok senkit bántani,de olvassanak utána mekkora esélye van egy 800 grammal született babának az életben maradásra,meg arra hogy egészséges legyen.
  Várjuk meg mit mondanak a szakvélemények.Mivel most nagy nyilvánosságot remélhetőleg normálisan ki lesz vizsgálva.”
 • 10. kuhnagnes54 2013. augusztus 15. 09:20
  „hogy hogy sms-ben hát ha az én babám volna klinikán egész nap ott ülnék hisz eleve gyeden vagyok és más dolgom sincs mint,hogy a baba egészségére figyeljek vagy van már otthon öt-hat pici??????”
 • 9. Emberségetavilágnak 2013. augusztus 15. 09:03
  „Több fórum foglalkozik ezzel a témával.
  Magyarországon 10 % az koraszülötti arány, duplája a közösséginek. Katasztrofálisan magas.
  Ezen belül Miskolcon mekkora ez az arány?
  Az SMS-ről annyit, hogy mindenki maga jelöli be, milyen módon értesítsék, ha arra kerülne sor, régen, amikor még nem volt a pólyásnak is telefonja, elhalálozás esetén táviratot küldött a kórház.
  Vissza-visszatérő gumicsont az orvosok ekézése, csak úgy, zsigerből, angol-pólyás kapitalizmusunkban remek lehetőség egy kis rugdalózásra.”
 • 8. THK 2013. augusztus 15. 08:10
  „5. Emberségetavilágnak,
  benne van a hírben: Miskolc, ahol sajátos kultúrájú (ami többek között a várandós nők viselkedésében is megnyilvánul) jelentős kisebbségünk már szinte többség”
 • 7. queenmargareth1 2013. augusztus 15. 08:08
  „ZÁRJÁK LE HERMETIKUSAN!és próbálják meg más kórházakba befektetni a veszélyeztetett kismamákat, biztos megoldható.Ne legyen már több ilyen megrázó haláleset!”
 • 6. szöszi 2013. augusztus 15. 07:38
  „Nem volt mind koraszülött. Lehettek köztük akár ikrek is, azok meg elég ritka hogy időre és rendes súllyal születnek. Nem egy hét alatt születtek azok a babák mind, már régebb óta cseperedtek ott. Az utolsó baba egy hónapos volt! És sms-ben értesítették ki elvileg a szülőket, hogy meghalt a baba, amit nem is kaptak meg? Milyen eljárás ez???? Felháborító! De a markát tudja mind tartani, amikor jattot kapnak, hogy a fene enné meg őket!”
 • 5. Emberségetavilágnak 2013. augusztus 15. 05:54
  „Annak okát kellene keresni, miért ilyen magas a koraszülöttek száma.”
 • 4. szöszi 2013. augusztus 14. 23:09
  „Ez borzasztó! Miért nem tesznek már valamit?? Miért nem zárják be az osztályt? Megvárják míg a többi baba is meghal? Szörnyű hogy mit nyilatkozott ma du. a hírekben a nőgyógyász, hebegett habogott, egy értelmes mondat nem hagyta el a száját, csak hogy ezek a babák azért születtek meg ilyen korán, mert már eleve valami fertőzésük volt az anyukáknak .... Menjen a jó édes.... -ba! És ilyenek praktizálnak? Még a szeme se állt jól annak a nőgyógyásznak!”
 • 3. TUTI 2013. augusztus 14. 22:03
  „Az egészségügy egy zárt rendszer. Alig érkezik információ onnan.
  Talán ez az első eset, h ilyen negatív beszámoló, pedig nyilván
  korában is voltak hasonló esetek, de a szőnyeg alá seperték!
  Semmilyen minőségbiztosítási jelzőszámról vagy hasonló statisztikai
  mutatókról soha nem hallani semmit. ez az átláthatatlanság
  egyenlő a káosszal. Sajnos.”
 • 2. nanu 2013. augusztus 14. 20:50
  „Lehet, hogy morbid amit írok, de az első amire gondolok a szervkereskedelem.
  Részvétem a családoknak.”
 • 1. palfisz 2013. augusztus 14. 20:46
  „Tragédia!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: nincs szó a tankönyv-előállítás államosításáról

"Nem lesz bonyolultabb a rendszer, nem lesz drágább a tankönyv, és nincs szó a tankönyv-előállítás… Tovább olvasom