Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Újabb hat városban riasztási küszöb felett a szálló por

Budapest és Debrecen mellett vasárnap Miskolcon, Szegeden, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Putnokon és Dorogon is elérte a riasztási szintet a szálló por mennyisége, ezért szmogriadót kell elrendelni - tájékoztatott Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese.
Szmogriadót a jelenlegi szabályok szerint ott kell elrendelni, ahol a szálló por mennyisége két egymást követő nap meghaladja a 100 mikrogramm per köbmétert - ez az úgynevezett riasztási küszöb.

Egy 2001-es kormányrendelet értelmében azoknak a településeknek, ahol 200 ezernél többen élnek, illetve ahol tartósan fennáll a riasztási küszöbértéket meghaladó légszennyezettség veszélye, szmogriadó tervet kell készíteniük. Ennek kötelező tartalmi elemei vannak, így például az is, hogy a riasztási küszöbérték elérése esetén kötelező korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, ilyen például a magángépjárművek forgalmának részleges korlátozása, vagy megtiltása.

A küszöbérték átlépéséről először a környezetvédelmi hatóság értesíti az önkormányzatokat. Ezt követően az a város, amelynek van szmogriadó terve, a helyi sajátosságoknak megfelelően életbe lépteti azt - vagyis a korábban kidolgozott terveknek megfelelően korlátozza a közlekedést, illetve az ipari tevékenységet. Azon a településen, ahol nincs szmogriadó terv, az önkormányzat mellett a környezetvédelmi hatóság tájékoztatja a lakosságot is a kialakult helyzetről, a helyi sajtón keresztül.

Az Országos Légszennyezettségi Hálózat adatai alapján, tegnap Nyíregyházán, Esztergomban, Székesfehérváron, Várpalotán, Tökölön, Vácon, Százhalombattán, Salgótarjánban, Komlón és Pécsett is meghaladta a szálló por koncentrációja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot, azt azonban nem tudni, hogy a vasárnapi eredmények alapján a szennyezettség eléri-e a szmogriadó elrendeléséhez szükséges mértéket, vagyis kétnapos átlagban is a 100 mikrogramm per köbmétert.

A riasztási szintet elért magyar városok közül jelenleg Kazincbarcikán és Putnokon nincs szmogriadó terv - mondta el Bibók Zsuzsa. A zöldtárca munkatársa hangsúlyozta, ezeken a településeken nincs jelentősebb iprai tevékenység, a lakossági fűtés a legjelentősebb szennyező, ezért rövid távú intézkedésekkel nem is lehetne érdemben csökkentetni a szennyezést. Ezt csak hosszú távon, fűtéskorszerűsítéssel lehetne visszafogni - mondta.

Miskolcon a riasztási küszöb elérésének ellenére még nem rendelték el a szmogriadót. A Független Hírügynökséget az önkormányzatnál úgy tájékoztatták, hogy erről hétfőn döntenek majd.

Debrecenben és Szegeden arra kérték a város lakóit, hogy ne autózzanak, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog, illetve a kisgyerekeket ne vigyék a forgalmasabb utak környékére, vagy hosszabb időre a szabadba.

Szegeden a riasztási határértéket vasárnap reggel lépte át a légszennyezettség, de ez a szint nem tartott sokáig, és utána visszaesett a tájékoztatási határérték közeli szinthez, ezért komolyabb intézkedésre nem volt szükség - ezt Botka László, Szeged polgármestere mondta a Független Hírügynökségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szmogriadó idején sűríti járatait a BKV

A szmogriadó miatt megnövekedett utazási igényekre csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig… Tovább olvasom