Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Újabb házak váltak lakhatatlanná Felsőzsolcán

Felsőzsolca - Újabb házak váltak lakhatatlanná a nyár elején árvíz sújtotta Felsőzsolcán, így már 204 ingatlant kell újjáépíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban - tájékoztatta Németh Csaba, az önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Az előző adatok szerint 183 újjáépítésre szoruló házról volt szó Felsőzsolcán, a kormányzatnak is ezt az adatot adta meg az önkormányzat augusztus 16-án. Ám az azóta eltelt időszak alatt további 21 házról állapították meg a statikusok, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható, így bontásra ítélték - közölte Németh Csaba.

A júniusi árvíz nyomán a bontásra ítélt házak száma így 204-re nőtt Felsőzsolcán, az önkormányzat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül szeptember 21-én jelezte ezt a kormánynak - tette hozzá.

A szóvivő beszámolt arról is: 35 romba dőlt ingatlan tulajdonosa úgy döntött úgy, hogy nem veszi igénybe az állami támogatást, elsősorban azért nem, mert a biztosítótól kapott kártérítés összege nagyobb annál, mint amit az állami újjáépítési programban kaptak volna.

Új házat - hagyományos építőanyagból, illetve könnyűszerkezetből - épít 71 károsult, ötvenen pedig a lakásvásárlás mellett döntöttek.

Hárman nem adtak be támogatási kérelmet, egy esetben még statikai vizsgálat szükséges, egy másikban a biztosítási jogviszony kivizsgálása és a tulajdonosi viszony rendezése még tart, míg három esetben a tulajdoni jogviszonyok rendezése zajlik ezekben a napokban is - mondta Németh Csaba, aki ezzel kapcsolatban még megemlítette: két esetben jogvita van a tulajdonosok között, tizenkét olyan eset van, amikor valamilyen ok miatt - a biztosítási pénzt már korábban megkapta és el is költötte, vagy az ingatlan lakatlan volt, a tulajdonos életvitelszerűen nem lakott benne - a károsultak nem jogosultak az állami újjáépítési támogatásra.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2010. szeptember 23. 10:46
    „Szegedi, vessző.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 23. 10:45
    „A szegedi árvíz elleni segítség munkáját annak idején az integrálódni vágyó színes kultúra lerombolta, mondván, jó az, ha összedől a "házuk", mert akkor majd építenek nekik újat (az adófizetők pénzéből). Lehet, hogy most menet közben kis ráhatással lettek ezek a házak lakhatatlanok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemelték 50 millió euróval a Mol rulírozó hitelét

Ötven millió euróval, 500 millió euróra emelték a Mol Nyrt. szeptember elején aláírt rulírozó hitelét, a hitelszerződés minden egyéb feltétele változatlan - közölte a társaság csütörtökön. Tovább olvasom