Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újabb japán befektetőket vár Magyarország

Az utóbbi hónapokban ismét megélénkült a japán befektetők érdeklődése Magyarország iránt: az új 450 millió eurós japán beruházás együttesen több mint 1000 új munkahelyet teremt.
A magyar üzleti környezet bemutatása és a nagybefektetők beruházási szándékainak ösztönzése volt a célja annak a tokiói üzleti fórumnak, amelyet Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitott meg - tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a rendezvénynek különös aktualitást adott, hogy az utóbbi hónapokban ismét megélénkült a japán befektetők érdeklődése Magyarország iránt, ezt mutatja az összességében mintegy 450 millió euró értékben bejelentett új japán beruházás is, amelyek együttesen több mint 1000 új munkahelyet teremtenek.

A dízelautók számára kerámia alapú szűrőket gyártó Ibiden két beruházást valósít meg: a 48 millió eurós dunavarsányi bővítés 200, az 52 milliós gödöllői projekt pedig 120 munkavállalót foglalkoztat majd.
A Bridgestone tatabányai gépjárműabroncs gyártóegységének 237 millió eurós bővítése 500 új munkahelyet teremt, háromszorosára növelve termelési kapacitását.

A Japan Synthetic Rubber a gumigyártáshoz használatos butadién üzemét 105 millió euró értékben Tiszaújvárosban építi meg, ezzel 160 új munkahelyet hoz létre.

Az autóipari edzett üveggyártó Asahi Glass 7 millió euró volumenű beruházása további 70 fő foglalkoztatását teszi lehetővé Tatabányán, negyedével növelve a gyártókapacitást.

A Konica Minolta a Pátyi M1-es Ipari Parkban alakítja ki ötezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázisát, amellyel közvetlenül 30 új munkahelyet teremt.

Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon, az itt működő több mint 130 japán vállalat közvetlenül mintegy 23 500 embernek ad munkát. A húzóágazatnak számító gépjárműipari befektetések területén a német mögött a japán beruházások a legjelentősebbek.

Az üzleti fórumon kiemelt figyelmet kapott a japán vállalatok beruházási hajlandóságának növelése, új üzleti kapcsolatok létesítése, a japán kis- és középvállalkozások kapcsolatteremtésének elősegítése a magyar partnerekkel - áll a közleményben.

A tárca közlése szerint Takács Szabolcs a látogatás során megbeszélést folytatott többek között a japán Külügyminisztérium nemrég kinevezett európai főigazgatójával is. A helyettes államtitkár részletesen tájékoztatta japán partnerét Magyarország keleti nyitási politikájáról, amelynek keretében az ország a korábbiaknál céltudatosabb, intenzívebb és tartalmasabb kapcsolatok kiépítésére törekszik az ázsiai térség országaival. Kozuki Tojohisza főigazgató kiemelte, hogy Japán nagyra értékeli Magyarország támogatását az Európai Unió és Japán között kötendő szabadkereskedelmi egyezményről folytatott tárgyalások megindítása érdekében.

Olvasóink írták

 • 1. grafika88 2012. november 16. 17:48
  „a makói gumigyár MEG leépít, munkásokat KÜLD EL !!!
  Csak tervek ! miért nem jönnek Kelet-Magyországra ??
  Nem jönnek a Keleti befektetők az EU fele, mert mindenki Afrikát céllozza meg. Míg itt a DGP 0,01 % --ott ma : +63% !!!!!! Fejlődik de nagyon !!!
  Már Kína több afrikai országban jelen van, most India..Japán szintén !!
  Vajon mit keres arra : Csányi elv ??Szerednyei Huba borász ??Simicska ??? Nyerges Zs, ?????? --csirkefarm !energetika!mezőgazdaság ! milliárdos haszon --amit NEM HOZNAK haza , Svájc, Málta stb bankokba vándoról. !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi cukiság: magyar szőrös juhok a Debreceni Egyetemen

Fekete, fehér, fekete-fehér, tarka. Ezek nem tehenek, hanem juhok, ráadásul magyar szőrös juhok. A… Tovább olvasom