Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Újabb két törvényt küldött vissza Áder János

A hulladékról, valamint az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályokkal kapcsolatban jelezte kifogásait.
Nem ért egyet két, az elmúlt hetekben elfogadott jogszabállyal Áder János köztársasági elnök, ezért megfontolásra visszaküldte őket az Országgyűlésnek.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt, szerdai keltezésű - a parlamenti honlapon olvasható - levelében az október 8-án elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatja, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit pedig hiányosnak tartja.

Ezzel kilencre nőtt azoknak a törvényeknek a száma, amelyeket májusi hivatalba lépése óta Áder János visszaküldött a parlamentnek.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvénnyel kapcsolatban az államfő kifogásolja, hogy nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A jogszabály értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni.

A köztársasági elnök azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik, továbbá több pontatlanságot tartalmaz. Áder János ezek kijavítására kéri a Házat.
Az uniós tagállamokkal folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabály rendelkezéseit hiányosnak találta az államfő. Szerinte nem írják körül kellő részletességgel azokat az adatokat, amelyeket az Europol Információs Rendszer tartalmazhat, így a jogszabály nem felel meg az Európai Tanács határozatának.

Áder János kifogásában azt is megemlíti, hogy a jogszabálytervezetet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem kapta meg véleményezésre.

Olvasóink írták

 • 4. xenopus 2012. október 25. 19:14
  „Én meg mér azt hittem lelécelt az országból Áder végleg. Olyan síri csend van körülötte, hogy már szokatlan!”
 • 3. Power 2012. október 25. 18:12
  „Elődje elhibázott döntéseit azonban még mindig nem sikerült neki felülvizsgálni és módosítani. A hallgatás belegyezés, ahogyan mondják.”
 • 2. Örvájn 2012. október 25. 13:55
  „Akkor lehet örülni Schmitt elnök úr leköszönésének a magas hivatalról! Végre olyan köztársasági elnökünk van (még öt évig biztosan, ellenzéknek hála érte) aki él a parlament által elfogadott törvények - alaposabb újbóli mérlegelés okán való- visszaküldésének jogával. Különösen örömtelivé teszi ezen eseményt az a tény, hogy nem mindig volt ez így -emlékszem- Göncz elnök úrra, aki az első szabadon választott kormányt ott akadályozta ahol tudta, szerény lehetőségeit (olykor-olykor alkotmányellenesen) felhasználva. Természetesen hivatali idejének második periódusában a két harmados Horn-kormányt már nem kísérte ekkora kritikai szemlélet a köztársasági elnöki hivatal részéről, a puskaport az évtized végére kellett tartogatni, hiszen újból zord (fiatal) patás ,,ördögök" bitorolták a végrehajtó hatalmat. No de napjainkban ilyen problémák nincsenek.”
 • 1. papika56 2012. október 25. 12:46
  „Ez az Áder szembe úszik az árral ! Régóta szembe fordult orbánnal, haza se akart jönni, ott kint az EUban jól érezte magát. az ellentétük miatt ment ki anno. 5 hónap alatt :9 t adott vissza ----smithpalibáááá meg soha egyet sem !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány csatlakozzon a pénzügyi tranzakciós adó európai bevezetéséhez

Az Európai Bizottság október 23-án hagyta jóvá tíz EU-tagállam által bevezetni kívánt pénzügyi… Tovább olvasom