Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újabb konfliktus Oroszország és Ukrajna között

Az orosz Fekete-tengeri flotta új, nagyszabású stratégiai feladatot kapott. Vissza kell foglalni az ukránoktól a jaltai világítótornyot. Igaz, mint Masszorin admirális főparancsnok megjegyezte, ezt civilizált módszerekkel kell elérni.
Előző nap az ukrán vízrajzi szolgálat emberei behatoltak a Krím-félszigeten a szevasztopoli támaszponton állomásozó orosz flotta által üzemeltetett világítótoronyba, a jaltai kikötő vezetése pedig nem engedi be oda az eddig ott dolgozott orosz tiszteket. Nem egészen világos, hogy ki adta ki a parancsokat, és a vezető beosztású parancsnokok nem elérhetők. Az oroszok szerint ez a Fekete-tengeri flottáról 1997-ben 20 évre kötött egyezmény súlyos megsértése.

Így néhány nappal azután, hogy a két elnök, Putyin és Juscsenko közösen elásta a gázháború csatabárdját és barátságáról biztosította egymást, újabb kellemetlen konfliktus robbant ki Oroszország és Ukrajna között. Bár valószínűbb, hogy inkább ukrán belpolitikai akcióról, az ottani választási küzdelem egyik furcsa epizódjáról van szó. Ororoszágban ugyan számos harcias nyilatkozat is elhangzott, egy azonban biztos, a flotta nem kíván erőt alkalmazni. A tengerészek tehát hosszas tárgyalásokra készülnek fel.

(Krónika hírszolgálat)


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.18.

Tovább olvasom