Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Újabb környezeti katasztrófa fenyegeti Kolontár térségét?

A Jobbik szerint a térségében komoly egészségügyi veszélyt jelent a szállópor magas koncentrációja.
A Jobbik szerint a csütörtöki szeles idő bebizonyította, hogy Kolontár térségében komoly egészségügyi veszélyt jelent a szállópor magas koncentrációja, illetve a por lúg- és nehézfém-tartalma, ezért az ellenzéki párt azonnali lépésekre szólítja fel a hatóságokat és a Mal Zrt-t is - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Kepli Lajos.

Az ellenzéki politikus leszögezte: a csütörtöki erős szél hatására a légszennyezettségi térképeken jól látható, hogy Kolontár és 50-100 kilométeres környékén 2,5 szerese az egészségügyi határértéknek a szállópor koncentrációja. Kepli Lajos szerint ennek oka, hogy a Mal Zrt. a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után áttért az úgynevezett száraz technológiára, amelynek hatására a szél elhordja a tározókból az iszapot, így lúg és nehézfémek kerülnek a talajba.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: a káros anyagok - amelyek tüdőroncsoló hatásúak és hosszú távon súlyos betegségekhez vezethetnek - ugyanolyan koncentrációban vannak Kolontár mellett, mint például a Balaton nyugati partjainál, így ez a folyamat akár a turisztikai szezonra is hatással lehet.

A Jobbik szerint a megoldást az jelentené, ha locsolnák az iszaptározókat, hogy a felső legfeljebb fél méter folyamatosan nedves legyen és így ne hordja el a szél. Az ellenzéki párt ezért felszólítja a környezetvédelmi hatóságokat, hogy kötelezzék a Mal Zrt-t a működő tározók folyamatos locsolására.

Kepli Lajos ugyanakkor elmondta: a száraz technológiára való áttérés hibás lépés volt, ehelyett a katasztrófa előtti technológiát kellett volna az előírásoknak megfelelően használni. Emellett a Jobbik álláspontja szerint a vörösiszap fémkohászati eljárással feldolgozható és abból fémek nyerhetők, így az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén fel fogja számolni a vörösiszap-tározókat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2012. május 17. 21:39
    „A sok szakértő! Megtiltották a nedves technológiát, most itt az eredménye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szja-bevallás: idén is sokan hagyták az utolsó napokra

Május 13-ig a várt bevallások kevesebb mint fele érkezett be az állami adóhatósághoz. Tovább olvasom