Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb közös V4-es külképviseletek nyílnak

A visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külügyminiszterei kedden Pozsonyban megállapodtak abban, hogy újabb közös képviseleteket nyitnak, elsősorban takarékossági okokból.
Az MTI-nek pozsonyi tárgyalásairól telefonon nyilatkozó magyar külügyminiszter elmondta, hogy a négy állam két hónapon belül értesíti egymást arról, hogy mely országokban tartják elképzelhetőnek közös konzulátus, külképviselet működtetését.

Martonyi János elmondta, hogy a V4 országai egyeztetik álláspontjukat az Európai Unió 2013 után esedékes új költségvetésének kérdésében. Mint mondta, közös érdek, hogy a költségvetésben ne érje hátrány az EU hagyományos fejlesztési területeit, a kohéziós politikát és a mezőgazdasági politikát.

"Az EU úgynevezett nettó költségvetési befizetői szeretnék a bruttó nemzeti jövedelem 1 százalékában maximálni a közös költségvetést. Ugyanakkor egy sor politikát erősíteni szeretnénk, a versenyképességet, a kutatás-fejlesztést, az energiabiztonságot, a klímavédelmet, amelyek önmagukban véve legitim célkitűzések, csak az a gond, hogyha ezekre több pénzt fordítunk és közben megtartjuk az 1 százalékos plafont, akkor a hagyományos politikákra kevesebbet tudunk fordítani. Ezért nagyon fontos érdekük a visegrádi országoknak, hogy megvédjék a hagyományos politikák forrásait, a kohéziós politika, a mezőgazdasági politika forrásait, és egyben nekünk nagyon fontos az is, hogy a közös kül- és védelmi politika ügye előrehaladjon" - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Martonyi elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság várhatóan jövő áprilisban, a soros magyar elnökség idején beterjeszti költségvetési javaslatát, amelyet kemény vita követ majd, és ezért fontos, hogy a V4 országai egyeztessék álláspontjukat, "a kohéziós politikáról, arról, hogy ez a politika eszközeiben, forrásaiban ne szenvedjen sérelmet, ez a politika maradjon integrált, tehát egységes, ne válasszák például le róla a szociális alappal kapcsolatos kérdéseket".

A találkozón a transzatlanti kapcsolatrendszer erősítéséről is szó volt. Elhangzott: a V4 országai érdekeltek abban, hogy az EU külpolitikájában az eddigieknél nagyobb figyelmet kapjon az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolat, az EU és Kanada kapcsolata.

Martonyi a találkozót követően kollégáival együtt részt vett a GLOBSEC 2010 kül- és biztonságpolitikai konferencián, ahol többek között megvitatták a V4 jövőjét is.

"Visegrád megerősödik, új lendületet kap, ugyanakkor nem jelentünk az unión belül blokkot, ez nem egy lezárt intézményes rendszer, hanem együttműködés". A regionális együttműködés "rugalmas, különböző formákat ölt, nem korlátozódik Visegrádra", egy tágabb közép-európai együttműködés valósul meg, a "V4-et kiegészítő formátumban; létezik V4+1, V4+2, V4+4, nekünk nagyon fontos a dél-európai együttműködés is", de a 20 éves V4 jelenlegi formájában is fennmarad - számolt be felszólalásáról Martonyi.

Olvasóink írták

  • 2. cyt 2010. szeptember 16. 13:58
    „"deszkás" - ez a megjegyzésed itt értelmetlen volt.
    Nagyon helyes és dícséretes is, hogy a V4-ek ilyen szinten is összehangolják takarékoskodási politikájukat.”
  • 1. deszkás 2010. szeptember 14. 22:39
    „Mi ebben az olcsóság? Látva a Román konzul is DT-s autóval (IS) jár? Ugyanis mint konzul CK-s autóval kellene közlekedni. Azt is lehet rendőrségi felvezetéssel használni mint napjainkban. Ez is az egymillió állás egyike?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napraforgóban fogták el a dinnyetolvajokat

Bíróság elé állításukig őrizetbe vették azt a hét tolvajt, akik hétfőn próbáltak meg egy… Tovább olvasom