Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Újabb Kresz-módosításokról egyeztetnek a szakértők

Újabb, a Kreszt érintő módosításokról egyeztetnek a szakemberek. A nyáron tervezett módosítások mellett felvetődött, hogy az objektív felelősség körébe tartozzon a buszsávok és rokkant parkolók jogosulatlan használata, illetve hogy kötelező legyen a 12 év alatti kerékpáros gyerekeknek a bukósisak használata. Az újabb javaslatokról kedden egyeztetnek - mondta a Független Hírügynökségnek Kondorosi Ferenc az Új Rend kormánybiztosa.
A nyáron kidolgozott eddigi tervekben szerepel, hogy ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia. A másik változás a rendszám nélkül autózókat érinti: ha életbe lép a módosítás, a rendőr mérlegelés nélkül bevonja a jogosítványukat. A harmadik változás kedvezne a motorosoknak: több nyugati országban a piros lámpánál álló autók között előre jöhetnek a motorosok és mikor a lámpa zöldre vált, ők a "rajtvonalról" indulhatnak. A szakértői bizottság egy negyedik módosítást is javasolt, bár ehhez nem szükséges jogszabályi változtatás, csak táblákat kell kihelyezni. Hosszabb egyenes autópálya-szakaszokon a kamionoknak ugyanis tilos lenne előzni. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy az autópályák áteresztő képessége növekedjen.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos vasárnap a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az új, illetve módosított szabályok hétfőn, vagyis szeptember 1-jével még nem lépnek életbe. Ennek oka, hogy a szakértők az eredeti javaslatokon kívül egyéb módosításokat is javasoltak. Ezekről kedden egyeztetnek, mert az összes változást végül egyszerre szeretnék bevezetni.

Az újabb javaslatok között kérdésként merült fel, hogy a buszsávok és a rokkant-parkolók jogosulatlan használatát behelyezzék-e az objektív felelősség elve alá tartozó szabályok közé. Az objektív felelősség elve azt jelenti, hogy az autó üzemeltetőjét büntetik, ha nem derül ki, ki vezette a szabálytalankodó kocsit. Azt is meg kell tárgyalni még - ez szintén új javaslat - hogy kötelezővé tegyék-e a 12 év alatti kerékpáros gyerekeknek a védőfelszerelés, pontosabban a fejet védő bukósisak használatát.

Olvasóink írták

 • 4. grabner 2008. szeptember 01. 20:09
  „k 2008.08.31 15:42
  "ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia."

  Tényleg jó, ha meg nem jelzi, keresztül kell rajta hajtani, lehetőleg mind a négy kerékkel ;-)”
 • 3. ezért nem adnék fizetést 2008. augusztus 31. 21:50
  „Kondorosinak nincs önálló gondolata! Ismét a külfölddel példálóznak. A pártállam idején is minden sz@rt átvettünk az elvtársaktól.”
 • 2. egy 2008. augusztus 31. 16:39
  „Helyesnek tartom, ha az objektív felelősség hatáskörébe bele fog tartozni a buszsáv, és a rokkant parkolók használata is...De
  Szeretném, ha a Rendőrség a külföldiekkel is el tudjon járni!
  És hogy hogyan? Mint a vámosok, úgy ők is bírságoljanak a helyszínen, és tartsa vissza őket addig, amíg nem fizettek!
  Ha már engem, mint MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRT így szívat a saját kormányom, akkor "jól esően" fizetem a butaságaim miatt kapott bírságokat, mert látom, hogy a sok külföldi már nem akar a saját sávomból dudálva "letolni", és fittyet hányni egy csomó szabály megsértésére!”
 • 1. k 2008. augusztus 31. 15:42
  „"ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia."

  Eddig nem kellett meg állniuk vagy mi?? Hogyan jelezzem szándékomat?(Miez busz vagy mi a fene).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét elején változnak a fogyasztóvédelmi jogszabályok

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kaphat szeptembertől az a cég, amelyik a fogyasztók életét,… Tovább olvasom