Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Újabb különleges gyereksírok a sólyi templom alatt

Egyelőre rejtély, hogy az 1600-as években élt fiatalokat miért éppen az 1000 éves templom alá temették el.
Újabb különleges gyereksírokat találtak a Veszprém megyei Sólyban. A régészek még november végén a református templom padlófelújítása közben bukkantak rá több, szinte teljesen ép csontvázra. A gyülekezet pénze azonban időközben elfogyott, ezért nem folytathatták a munkát. Most a megyei közgyűlés felvállalta, hogy anyagilag támogatja a teljes feltárást.

Egyelőre rejtély, hogy az 1600-as években élt fiatalokat miért éppen az 1000 éves templom alá temették el. A régészek eddig 10 sírt találtak, amiből nyolcat tártak fel. Ezekben különböző korú gyerekek csontvázai voltak, a csecsemőtől a tizenéves korig. A kutatás vezetője is meglepődött a feltárás eredményein.

Az hogy középkorban temetkezések vannak templomokon belül, teljesen általános az egész keresztény kultúrkörben, de hogy csak gyermekek lennének eltemetve, ilyennel konkrétan még nem találkoztam - mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatója.

A falunak a középkorban már volt temetője, ezért is meglepő, hogy a gyerekeket miért itt helyezték végső nyugalomra.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai hétfőn kezdték újra a decemberben félbehagyott munkát. Most az egész templomot megpróbálják feltárni.

A régészek egész héten kutatnak. Ezt követően pedig a csontokat Budapestre szállítják, ahol antropológusok próbálják meg kideríteni, hogy pontosan melyik korból származnak és miben haltak meg a gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terézvárosi ingatlanpanama: több gyanúsított lesz

BRFK tájékoztatása szerint a terézvárosi ingatlanok kapcsán hűtlen kezelés miatt tart az eljárás,… Tovább olvasom