Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Újabb leépítés a kekszgyárban

A győri kekszgyárban április 1-jétől az adminisztráción dolgozók többségétől megválik a cég.
Hazafelé a gyárból
„ Mikor megkérdezik, s én azt felelem, hogy a győri kekszgyárban dolgozom, csodálkozva kérdeznek vissza: »Az még létezik?« Tudtommal igen, én ugyanis nap mint nap ide járok" – mondta a reggeli műszak után hazafelé menet Vásárhelyi Ödönné. Az asszony hangja bizakodó, neki ugyanis van munkája, s azt reméli, ez így lesz a jövőben is.

A 2002-es nagy leépítés után (akkor 314 embert bocsátottak el) az ő részlegük megmaradt, most már nagyobb változás csak nem jön. Farkas Ferenc 34 éve jár be dolgozni, a nyugdíjig még tíz éve van hátra, ugyanebben reménykedik. De nem mindenki ennyire bizakodó, úgy hírlik ugyanis, több embertől a közeljövőben megválik a cég.

A Kisalföld úgy értesült, április 1-jétől az adminisztráción dolgozók többsége választhat: vagy elfogadja a cég ajánlatát, amely egy másik telephelyre szól, vagy távozik a kekszgyárból. Lapunk megkereste a Győri Keksz Kft.-t, ahonnan a hírt megerősítve a következő információval szolgáltak: „A Győri Keksz Kft. javítani kívánja a jelenleg megosztott adminisztratív funkciók hatékonyságát és a cégen belüli kommunikációt.

Jelenleg a cég pénzügyi, humánpolitikai és értékesítési divíziói egyszerre két helyszínen működnek, ami kommunikációs problémákhoz vezet. Az átszervezés a budaörsi irodában egyesítené az említett a területeket. (...) Munkatársainknak fölajánlottuk: folytassák munkájukat Budaörsön, ezzel a lehetőséggel többen élnek. Akik nem, azok számára egyrészt a törvényekben meghatározott végkielégítésnél magasabb kompenzációt ajánlottunk föl, másrészt elősegítjük újbóli elhelyezkedésüket."

A termelést nem érinti az átszervezés

A győri kekszgyár épülete.
A sajtónyilatkozatból nyilvánvalóan az utolsó mondatok a legfontosabbak azoknak, akik az érintett részlegen dolgoznak. Próbáltuk elérni őket, annyit tudtunk meg, mindannyiukkal személyesen elbeszélgettek, s az ott elhangzottakat nem szívesen vinnék a gyár kapuin kívülre. Igaz, többen nagy dilemma előtt állnak: menjenek vagy maradjanak, de állás nélkül.

A gyárban majdnem mindenki tud az átszervezésről, s vannak – de már név nélkül –, akik nem titkolják: attól tartanak, ez csak a kezdet, mert ha nincs mit könyvelni, az azt is jelenti, hogy az ő munkájuk is veszélybe kerülhet. Rákérdeztünk ezért erre is: „Ez az adminisztrációs átszervezés nincs semmiféle hatással a termelésre, bizonyos funkciók megkettőzöttségét szünteti csak meg, magyarán a kétszeres könyvelést" – írta válaszában Nagypál Judit humánpolitikai igazgató.

A négy évvel ezelőtti bojkott

Mielőtt továbbmennénk, rövid múltidézés, amely megmagyarázza a dolgozók aggályait: 2003-ig beszünteti termelését a Győri Keksz Kft. – közölték 2001. március végén az üzemi tanáccsal. Az akkor éppen százesztendős cég egy évvel korábban került a brit érdekeltségű United Biscuitstől a francia Danone-csoporthoz. Pedig a jubileumi ünnepségek még azt sugallták, hogy újabb évszázad áll a kekszgyár előtt...

A Danone a bejelentéskor arra hivatkozott, hogy a lakóházak övezetében lévő gyár fejlesztésére nincs lehetőség, ezért helyette a székesfehérvári üzem kapacitását növeli. A lépést Magyarországon addig soha nem látott tiltakozás követte: Balogh József polgármester bojkottot hirdetett a Danone termékei ellen, az Orbán-kormány tárgyalásokat kezdeményezett, a Fidelitas tüntetést szervezett, a Danone „logót" elterjesztő internetes fórumokon pedig leszedték a keresztvizet a multinacionális vállalatról.

Nyilván a szokatlanul heves protestálásnak is volt hatása abban, hogy a Danone április végén már visszakozott: „Helyére került a győri gyár értéke, megértettük a helyiek kötődését. Végül tekintettel mindazokra az érzelmekre is, amelyeket ez a terv kiváltott az országban, jutott a Danone-csoport arra az elgondolásra, hogy az eredeti projektet felülvizsgálja." A cég ezzel együtt ígéretet is tett a működés fenntartására, majd októberben véglegesen megtette ugyanezt.

Mi lett a korábban elbocsátottakkal?

Ennek azonban ára volt, már akkor bejelentették: az átszervezések következtében a csaknem nyolcszáz fős dolgozói létszámot hozzávetőlegesen egyharmadára csökkentik. A nagy múltú gyár a korábbi helyett jelenleg 250 dolgozónak ad munkát. A megyei munkaügyi központból Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta, az elbocsátott dolgozók – legalábbis, akik megkeresték őket – találtak maguknak munkát. Többen szakácsként helyezkedtek el, de a Philips-gyár is sokukat átvett. Az is tény persze, hogy nem mindenki kereste fel a munkaügyi központot segítségért.

A legfontosabb a jelen és a jövő. Az előbbivel kezdjük: Székesfehérváron gyártják jelenleg az ostyás termékeket (Balaton, nápolyik) és a kekszek egy részét (vaníliás karika, Győri Édes); Győrben a kekszek fennmaradó részét (Pilóta, sós TELE-kekszek) és a cukorkákat, mint például a Negrót. A jövőre vonatkozó kérdésünkre már korántsem ennyire egyértelmű a válasz: „A vezetőség – ugyanúgy, mint eddig – minden lehetőséget, alternatívát folyamatosan vizsgál, konkrét döntés vagy terv azonban nincs."
Itt tartunk. Kereken négy évvel a Danone- bojkott után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógiai nap

Mosonmagyaróvár. A város igazgatói munkaközössége pedagógiai napot szervez március 30-án, szerdán… Tovább olvasom