Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Újabb lendületet kap

az egészségügyi szűrés

A soproni Erzsébet-kórházban a betegségmegelőzés érdekében különböző szűrővizsgálatokat indítanak be a tavasz folyamán. Az intézmény a Soproni Egészségügy Alapítvány jóvoltából új műszereket is vásárol.
– A soproni Erzsébet-kórház kidolgozta a férfiak és a nők korcsoportonkénti egészségügyi szűrésének helyi és ajánlott rendszerét – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Baranyai Tibor, az intézmény főigazgató-főorvosa. Hangsúlyozta: különbséget kell tenni a szűrővizsgálat és a klinikai kivizsgálás között. Az előbbi a megelőzést és a korai felismerést, s így az eredményesebb gyógyítást szolgálja, az utóbbi viszont már az akut vagy krónikus panaszok miatt válik elengedhetetlenné. Ezért is fontosak azok a prevenciós lehetőségek, amelyek már a tavasz folyamán a lakosság rendelkezésére állnak.
– A népegészségügyi program által előírt szűrések térítésmentesek. Ilyen az emlőszűrés, a nőgyógyászati és a vastagbél-megbetegedések kiszűrését célzó vizsgálat – folytatta a főigazgató. – Az OEP által nem támogatott – például a lehetséges szív- és érrendszeri betegségek körében végzett – szűrések térítéskötelesek. Ez utóbbiak 25–100 ezer forintba kerülnek, attól függően, milyen vizsgálatok elvégzésére van szükség. A díjfizetési listáról a kórház titkárságán adnak felvilágosítást. Cégeknek, vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy dolgozóikat szervezett szűrési program keretében lássák el. A kórház adott esetben vállalja a szombatonkénti szűrővizsgálatok elvégzését is. A lakosság részéről megnyilvánuló igényt előzetes bejelentkezéssel tudjuk fogadni.
Dr. Baranyai Tibor – mint a Soproni Egészségügy Alapítvány kurátora – hozzátette: dr. Fodor Zsuzsanna elnökletével a kuratórium úgy döntött, hogy az alapítványhoz beérkezett pályázatok közül a sebészeti osztály műszerbeszerzéseit 1,3 millió forinttal, az urológiai osztályét 2,5 millió forinttal, a fül-orr-gége osztályét 800 ezer forinttal támogatja. Ezen túlmenően az egészségügyi dolgozók prosztataszűréséhez is egymillió forinttal járul hozzá. Az új, korszerű orvosi eszközök áprilisban már a helyi betegellátást fogják szolgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 02.23.

Tovább olvasom