Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb lépés a lakásmaffia ellen

Január elsejétől jelentős mértékben megváltozik az ingatlan-nyilvántartási eljárás rendje.

Január elsejétől lép hatályba az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása, amely a törvénytisztelő ügyfeleknek kedvez, s remélhetőleg hatékony ellenszere lesz a lakásmaffia ténykedésének. – Az ügyfeleket érintő legfontosabb változás, hogy január elsejétől az ingatlan-nyilvántartást érintő bármilyen kérelmet a földhivatalban beszerezhető formanyomtatványon lehet csak benyújtani – tudtuk meg dr. Kövér Krisztinától, a Soproni Földhivatal jogászától.

Díjtételek januártól

A földhivatali első fokú eljárásért érintett ingatlanonként ötezer forintot, jelzálog bejegyzése vagy módosítása iránti eljárásért a jelzáloggal biztosított követelés értékének öt százalékát, de legfeljebb ingatlanonként 12 ezer forintot kell fizetni. A vagyoni értékű jog törlésének díja ingatlanonként kétezer, a soron kívüli ügyintézés díja tízezer forint. A fellebbezési eljárás az eddigi hatezer forinttal szemben január 1-től tízezer forintba kerül. 
– Ezáltal nyomon követhetővé válnak a földhivataloknál lezajlott, ingatlanokkal kapcsolatos kérések, indokolt vagy indokolatlan érdeklődések – folytatta dr. Kövér Krisztina. – A nyomtatványon szereplő adatokat – például annak a jognak vagy ténynek a megjelölését, amelynek alapján a bejegyzést kérik – ellenőrzik. Esetleges nem egyezésnél, illetve hiányos kitöltésnél az ügyintézés folyamata el sem kezdődhet. A tulajdoni lap adataiba való betekintéshez, a tulajdoni lap másolatának kiváltásához is formanyomtatványos kérelemre lesz szükség.

– További lényeges változás, hogy egy ingatlan-nyilvántartási kérelemhez a bejegyzés alapjául szolgáló okirat két eredeti és egy másolati példányát kell csatolni – vette át a szót a földhivatal vezetője, Fabó Károly. – Illetékkötelezettséggel járó vagyonszerzés esetén APEH-adatlapot szintén csatolni kell az iratokhoz. Amennyiben egy bejegyzéshez vázrajz is szükséges, ezt minden olyan érintett félnek alá kell írnia, aki a változás alapjául szolgáló okiratot is láttamozta. Nagyon fontos előrelépés, hogy a földhivatalnak öt munkanapon belül értesítenie kell mindazokat, akiknek bejegyzett tulajdonjogát törölni akarják, illetve akikkel szemben vételi jog bejegyzését kérik.

A földhivatalnál megtudtuk: január elsejétől az eljárási díjakra vonatkozó szabályok is megváltoznak: az összegeket készpénzben a hivatal pénztárában, vagy készpénz-átutalási, illetve átutalási megbízással kell befizetni. A díjfizetés elmulasztása az eljárás megszüntetésével jár együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt… Tovább olvasom