Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Újabb merényletek

Két öngyilkos merényletet követtek el szerdán az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen, a Nílus-deltában pedig tüzet nyitottak rendőrökre.
Az újabb támadások kevesebb mint negyvennyolc órával azután történtek, hogy a félsziget délkeleti részén, az Akabai-öbölben fekvő Dahabban másfél tucatnyi ember, köztük egy magyar nő életét oltotta ki egy hármas robbantásos merénylet. Egyik merényletet sem vállalta egyetlen csoport sem.
Az első szerdai akcióban az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőtől közvetlenül délre, egy MFO-bázis mellett robbantotta fel magát egy merénylő. Társa egy rendőrőrsnél, két egyiptomi rendőr gépkocsija mellett robbantotta fel magát el-Arís közelében. A kairói belügyminisztérium szerint az öngyilkos merénylőkön kívül nincs más áldozat.
Magyar katonákat semmilyen módon nem érintett az MFO-támaszpont melletti robbantás – közölte Bocskai István, a magyar honvédelmi tárca szóvivője.
Mint elmondta, a katonák táboron kívüli mozgásával kapcsolatban biztonsági intézkedéseket léptetett életbe az MFO parancsnoka, amelyek a kint szolgáló magyar katonákra is vonatkoznak. Harminckilenc magyar katona szolgál az MFO kötelékében a Sínai-félszigeten.
Egy harmadik támadást is végrehajtottak ismeretlenek szerdán Észak-Egyiptomban: merénylők automata fegyverekből tüzet nyitottak egyiptomi rendőrök egy állására a Kairótól északra fekvő Belbeiszben. A rendőrök viszonozták a tüzet, áldozatokról nem érkezett jelentés.
Nem lehet tudni, hogy a három támadás, illetve a hétfő este szintén a Sínai-félszigeten, Dahab üdülőhelyen elkövetett, csaknem 20 halálos áldozattal járó hármas merénylet között van-e összefüggés. Az egyiptomi kormány szóvivője úgy nyilatkozott, kapcsolat lehet a dahabi merénylet és a szerdai támadások között.
Az egyiptomi rendőrség szerdán lehetségesnek tartotta, hogy az Akabai-öböl partján, Sarm-es-

Sejktől 100 kilométernyire északra fekvő üdülőhelyen két nappal korábban nem távirányítással működésbe hozott pokolgépek pusztítottak, ahogy először föltételezték, hanem öngyilkos merénylők robbantottak. Biztonsági körök szerdán kiszivárogtatták, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani három arabot, akiknek csak egyes testrészeit találták meg a merénylet helyszínén.
Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a kairói magyar nagykövet és a konzul a Dahabtól 200 kilométernyire fekvő Tor városában egy kórházban megtalálta és azonosította a dahabi merénylet áldozatául esett magyar nő holttes-

tét. A diplomaták a rendelkezésükre álló fénykép, illetve a kiegészítő információk alapján 99 százalékos valószínűséggel megállapították, hogy a 47 éves budapesti nő holttestéről van szó. A nő súlyos égési sérüléseket szenvedett férje, aki diplomáciai források szerint hatalmas akaraterővel viseli a fájdalmakat, magánál van, s emlékezett a részletekre. Felidézte, hogy őt és feleségét az utcán érte a Dahab Hilton szálloda közvetlen közelében történt harmadik robbantás, amely mindkettőjüket a földhöz csapta. Arra is emlékszik még, hogy a ruhája tüzet fogott és kezével próbálta eloltani a lángokat. Pető Tibor nagykövet szerdán reggel úgy nyilatkozott, hogy úgy tűnik, nincs több magyar áldozata a terrortámadásnak.
Biztonsági forrásból úgy tudni, a hatóságok semmilyen „forró nyomot” nem találtak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a város kulturális élete?

Tovább olvasom