Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Újabb panasz a Mediawave ellen

Mérhetnek-e szeszes italt egy használaton kívül álló zsinagóga udvarán? A győri zsidó hitközség elnöke telefonon tette szóvá, hogy a hétvégén lezárult Mediawave ideje alatt nem adták meg a kellő tiszteletet a szakrális épületnek.
Kép: Népszabadság
Három éve érik támadások a Mediawave szervezőit. Egy izraeli újságíró hazaérkezése után az Index című lapban arról számolt be, hogy felháborodott a zene hallatán, ezért felállt, s tiltakozásul kivonult az épületből. Idén az italfogyasztás miatt érte szó a ház elejét: Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke telefonon fejtette ki véleményét a polgármesteri hivatal közigazgatási irodája illetékesének. A hivataltól a Kisalföld megtudta: az elnök az italmérést nem csak elvi okokból kifogásolta, szerinte jogszabály tiltja az egyházi épület környékén az italfogyasztást.

A városházán ezt cáfolták: a IV./1997 kormányrendelet nem tér ki az egyházi épületek környékére. Érinti azonban a középiskolák kétszáz méteres körzetét, ezért a hitközség elnöke – aki magánemberként tette bejelentését – a Kossuth Lajos Ipari Szakközépiskolára már érthető okból hivatkozott.

Az önkormányzatnál ezzel kapcsolatban úgy tájékoztattak: a hivatal vizsgálta a kérdést, de azt tapasztalta, hogy az alkoholt csak jóval iskolaidő után árulták, ez lehet az oka annak is, hogy az oktatási intézmény vezetése nem tett panaszt a zsinagóga udvarán zajló események miatt.

Villányi Tibor nem kívánt lapunknak nyilatkozni, a vitát azért találta okafogyottnak, mert lezárult a Mediawave, jövőre pedig valószínűleg nem a zsinagógában tartják a fesztivált. Felújítása után kulturális központ lesz az épület.

Hartyándi Jenő, a Mediawave főszervezője elmondta: nem érti az évről évre felmerülő vádakat, amelyek szerint a szakrális helyet nem megfelelő módon használják.

– A fesztiváljainkon évről évre kiváló zsidó származású művészek lépnek fel, hogy mást ne mondjak, idén Maia Morgenstern és John Zorn vonzotta a közönséget. Ennél is több zsidó származású érezte jól magát a vendégek soraiban, növelve egyébként az udvaron lévő büfék forgalmát is – tette hozzá a fesztivál főszervezője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pecsét

Ötezer példányban adott ki emlékútleveleket a soproni önkormányzat. A stilizált úti okmányok… Tovább olvasom