Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Újabb római kori sírt tártak fel Dombóváron

Újabb római kori sírt tártak fel szekszárdi régészek Dombóváron, a köztemetőben előkerült leletegyüttes a város késő római kori történetéhez szolgálhat adalékokkal.
A sírból a ravatalozó mellett készülő emésztőgödör ásásakor először egy sómázas cserépkorsó került elő. A feltárás során a IV. század második felére keltezett női sír maradványaira bukkantak a szakemberek.

A leletmentésről szóló jelentés szerint a viszonylag alacsony termetű, vékony testalkatú halottat fejjel keletnek, lábbal nyugatnak temették el. A koponya a jobb váll felé eldőlt, valószínűleg temetéskor párnát helyeztek a feje alá. Az elhunyt csuklóján kígyófejes bronz karkötőt, a bal kéz gyűrűs vagy kisujján két bronz karikagyűrűt találtak.

Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze az MTI-nek elmondta: valószínűleg egy családi gazdaság temetőjének részletéről van szó. A temetkezési rítus és a mellékletek kivitelezése megegyezik a korban szokásossal, valószínű, hogy egyszerű, földsíros temetkezés került napvilágra.

2007-ben a dombóvári Tesco áruház területén tártak fel római temetőrészletet. Az ásatásról szóló jelentés szerint a mostani leletegyüttes új adatokkal szolgál Dombóvár késő római kori történetéhez: az eddig ismert sírcsoportok alapján feltételezett, nagyjából kelet-nyugati irányú, római út vonala kiegészíthető egy rövid szakasszal, amely a köztemető területén észak felé fordulva követi a Kapos vonalát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templombetörés Fehérgyarmaton

Betörő járt az egyik fehérgyarmati templomban; a rendőrség a bűncselekmény elkövetésével egy 17 éves… Tovább olvasom