Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Újabb salátatörvény benyújtását tervezi az egészségügyi államtitkárság

A módosításokat tartalmazó törvénytervezet-módosítás már olvasható a kormányzat hivatalos portálján.
Implantátumregiszter létrehozását, a gyermekápolási táppénzre való jogosultság kiterjesztését és a gyógyászati segédeszköz társadalombiztosítás keretében történő rendelhetőségét szabályozná többek között az egészségügyi államtitkárság. A módosításokat tartalmazó törvénytervezet-módosítás már olvasható a kormányzat hivatalos portálján.

Az implantátumregiszter létrehozását a jogszabálytervezetben a tárca azzal indokolta, hogy egy kötelező központi adatbázis megalkotásával, az adatok feltöltésével naprakész információhoz lehetne jutni az érintett betegek számáról és a beültetést végző egészségügyi szolgáltatókról, magáról az implantátumról, illetve nyomon követhető lenne az implantátum felhasználása akkor is, ha nem ugyanazon egészségügyi szolgáltató végzi a beültetést vagy az esetleges cserét, illetve eltávolítását. A betegekre vonatkozóan az adatbázis személyes adatot nem tartalmazna, hanem egy visszafejtésre alkalmatlan kapcsolati kód teremti meg a nyomon követhetőséget.

A katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló kormányrendelet a szükséggyógyintézetek céljára kijelölt ingatlan kiürítésének tervezésről, illetve annak átadásáról rendelkezik, azonban az ennek előfeltételét képező előzetes kijelölésről hiányzik a törvényi rendelkezés. Ezt pótolná most a tárca.

A salátatörvényben továbbá lehetőséget teremtenének arra, hogy a gyermek kórházi ápolása idejére a szülőnek - ott tartózkodása esetén - gyermekápolási táppénzt lehessen folyósítani.

Változtatna az államtitkárság azon is, hogy egyedi méltányossági alapon azok a gyógyászati segédeszközök is rendelhetőek lennének a jövőben, amelyeket már töröltek a támogatotti listáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán nyugalomra int mindenkit a motoros felvonulással kapcsolatban

Az MSZP-s Steiner Pál felszólította a miniszterelnököt, haladéktalanul intézkedjen annak érdekében,… Tovább olvasom