Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Újabb tárgyalások az iráni atomprogramról

Újabb tárgyalásokat kezdtek Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői pénteken Bécsben az iszlám köztársaság vitatott atomenergia-programjáról.
A tárgyalások kezdetét megelőzően Irán képviselője, Ali Asgar Szoltaníje bizakodásának adott hangot, hogy sikerül eredményre jutni. "Mindkét fél elszántan törekszik a tárgyalások sikerére" - mondta újságíróknak az iráni nagykövetség épülete előtt.

Nyugati feltételezések szerint Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik, de Teherán visszautasítja ezt az állítást, és azt hangoztatja, hogy a program kizárólag békés célú.

A tárgyalásokon arra próbálnak meg mindkét fél számára elfogadható megoldást találni, hogyan kaphat választ a nemzetközi szervezet a nukleáris programmal kapcsolatos kérdéseire, s hogyan folytathat helyszíni ellenőrzéseket. Különösen a parcsini létesítménybe szeretne bejutni az ügynökség. Irán arra hivatkozva tagadja meg az ellenőrök beengedését oda, hogy katonai létesítményről van szó, amely nem tartozik a NAÜ-egyezmények hatálya alá.

"Természetesen megkérdezzük, mikor kaphatunk választ a kérésünkre, hogy bejussunk Parcsinba, s emellett fölvetünk más nyitott kérdéseket is" - mondta Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese a találkozó előtt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jövő héten várhatóan Teheránba utazik, hogy részt vegyen az el nem kötelezett országok csoportjának értekezletén, és tárgyaljon a legfelső szintű iráni vezetőkkel. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi a magas szintű közvetlen tárgyalásokat Iránnal, és az esemény bojkottálására szólította fel a főtitkárt. Ban Ki Mun szóvivője kijelentette, hogy az értekezleten a főtitkár fel akarja vetni a nemzetközi közösség aggodalmait az iráni atomprogrammal és a szíriai helyzettel kapcsolatban is.

A bécsi találkozó nem sokkal előzi meg a NAÜ főigazgatójának soron következő jelentését, amelyben várhatóan az iráni atomprogramra és az Iránnal való együttműködés állására is kitér majd Jukija Amano.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap ér véget a MÁV nyári menetrendi időszaka

Visszaáll a vonatok közlekedésében a nyári menetrendet megelőző, megszokott közlekedési rend… Tovább olvasom