Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Újabb településen támad a madárinfluenza

Kiskunmajsa és Szank után a megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak madárinfluenza gyanúja miatt megbetegedett állatokat, melyeket azonnal megsemmisítettek - közölte Bács-Kiskun megye főállatorvosa hétfőn.
A megfigyelési zónába tartozó hat település közül már háromban találtak az állatorvosok madárinfluenzával fertőzött állományt, a gyanús állatok megsemmisítése már megtörtént - mondta Molnár Zoltán.

A június 4-én, Kiskunmajsa-Bodogláron bejelentett libaelhullás miatt már szerdán megsemmisítették az érintett telep teljes állományát. Az eredmény, mely szerint az elhullott állatok H5 vírussal fertőződtek meg, pénteken érkezett meg.

Az Európai Unió előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében több mint 300 ezer szárnyast megsemmisítése kezdődött meg, mely előreláthatóan egy-két napon belül befejeződik.

Bács-Kiskun és Csongrád megyében szerda óta tilos a háziszárnyasok szállítása és levágása - közölte a megyei főállatorvos, aki "katasztrófa sújtotta" területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, amelyekről harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.

Molnár Zoltán beszámolt arról, hogy a vasárnap Szankon és később Móricgáton találtak a klinikai tünetek alapján szintén madárinfluenzával fertőzött állományt, melyek megsemmisítése megtörtént. Szankon 19 ezer házi szárnyast semmisítettek meg vasárnap, míg Móricgáton egy 500 darabból álló tömőliba-állományban fedezték fel a fertőzést.

A főállatorvos beszámolt arról, hogy a bodoglári libatelep egy kilométeres körzetében lassan befejeződik a baromfiállomány megsemmisítése, míg a szanki és a móricgáti fertőzött telepek környékén, valamint a kisebb és a nagyobb telepeken is megkezdték a szárnyasok megsemmisítését.

Molnár Zoltán szerint a területen óriási az állatsűrűség, így nagyon nagy a fertőzés veszélye. Fokozza a kockázatot, hogy az állatokat szabadon tartják, a vadmadarak pedig szabadon terjeszthetik köztük az egyik helyről a másik helyre a fertőzést. Elmondta, hogy a körzetben elrendelték, az állatokat csak zárt térben szabad etetni-itatni, hogy a vadmadarak ne szállhassanak le közéjük.

Az MTI korábban a helyszínen járt tudósítója azonban azt tapasztalta, hogy ez az intézkedés gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mert több tízezres állományok vannak egy-egy telepen, és a gazdák többségének nincs lehetősége arra, hogy a vonatkozó előírásokat betartsa.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom