Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb terv az önkormányzati rendszer átalakításáról

Elodázhatatlan az önkormányzati rendszer teljes átalakítása, ennek újabb, átfogó tervét január első felében elkészíti az Önkormányzati Minisztérium és leteszi a kormány asztalára - jelentette be Gyenesei István a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
A tárca vezetője beszámolt arról is, hogy a parlamenti vitának és a közszférával folytatott, péntek hajnalban lezárult egyeztetéseknek köszönhetően az ágazatnak a központi költségvetésből az eredetileg tervezett 1,9 százalékos növekedés helyett jövőre 7,5 százalékkal több pénz, összesen 1345 milliárd forint jut.

Gyenesei István beszámolt arról is, hogy 2008-ban a minisztérium miként segítette a működési zavarokkal küzdő vagy éppen önhibájukon kívül forráshiányos önkormányzatokat. 1364 bajbajutott település kapott például 9,5 milliárd forint támogatást. 886 önhibáján kívül forráshiányos önkormányzat jutott 8,6 milliárd forint állami hozzájáruláshoz. A kistelepülések infrastruktúrájának javításához 5 milliárddal járult hozzá a minisztérium, amely 1171 települést érintet. A miniszter hozzátette: 2008-ban az összes önkormányzat 60 százaléka kapott 1 vagy többféle központi támogatást.

Szintén állami segítséggel valósulhat meg 41,5 milliárd forint összköltségű uniós önkormányzati beruházás. A szakminiszter ugyanis elmondta: 3,3 milliárd forintot adtak a településeknek a fejlesztésekhez szükséges önerő biztosításához. 5 milliárd forintot kaptak a települések a tervezett létszámcsökkentéseikhez és 2 milliárdot a nem várt károk, így például a belvíz kezelésére - tette hozzá.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültek volna az önkormányzatok, ha az eredetileg tervezett 1,9 százalékos növekedést fogadja el az országgyűlés. Már csak azért is, mert az infláció becsült mértéke, 3-3,2 százalék ennél jóval magasabb. Reményt keltő azonban, hogy a pénteki megállapodás eredményeképp 412 ezer önkormányzati alkalmazott illetménye összesen 55 milliárd forinttal nő jövőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán gázolt a volt budapesti főkapitány?

A rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a sajtóinformációt miszerint Berta Attila volt… Tovább olvasom