Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Újabb uniós források az Észak-alföldi régiónak

A kormány döntése értelmében újabb, 17 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg az Észak-alföldi régióban.
A kormány döntése értelmében újabb, 17 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg az Észak-alföldi régióban - jelentette be Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

Városrehabilitációra 8,8 milliárd, telephelyfejlesztésre 4,8 milliárd, önkormányzati utak fejlesztésére 3 milliárd forintot fordíthatnak a nyertes pályázók - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a régióhoz tartozó három megyében - Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben - 25 várost érint a városrehabilitációs támogatás. A szociális városrehabilitációs pályázatok esetében kilenc város 3,4 milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében tizenhat város kap 5,4 milliárd forint uniós forrást.

A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja a városok leromlott vagy leszakadó városrészei hanyatlási folyamatainak megállítása és megfordítása. A rehabilitáció célja, hogy a helyi hátrányos helyzetű lakosság életminősége és esélyei javuljanak, az épített környezet minőségi változáson menjen át.

A funkcióbővítő konstrukció célja, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind pedig a befektetők, turisták számára vonzó szolgáltató városközpontok alakuljanak ki, amelyek megfelelő szintű gazdasági, kulturális, közösségi, turisztikai szolgáltatásokat képesek biztosítani úgy, hogy hozzájárulnak a munkahelyek bővüléséhez. A mostani fejlesztésekkel a közigazgatási ügyeket is közelebb hozzák az emberekhez járásközpontok, kormányablakok kialakításával. Ennek köszönhetően három új járási székhelyet hoznak létre Újfehértón, Nagykállón és Nyíradonyban, s két új kormányablakot is kialakítanak Hajdúböszörményben és Nyírbátorban - ismertette a részleteket Mező Ferenc.

Elmondta azt is, hogy a 90 nyertes pályázó után 73 vállalkozás nyert forrást telephelyfejlesztésre, összesen 4,8 milliárd forint összegben, míg 12 pályázó önkormányzati utak felújítására fordíthat összesen 3 milliárd forintot a régióban.

Bodó Sándor (Fidesz), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy a funkcióbővítő városrehabilitáció keretében Hajdú-Bihar megyében hat város - Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Püspökladány, Hajdúnánás, Nyíradony, Berettyóújfalu - kap több mint 2 milliárd forint uniós forrást, míg a szociális célú városrehabilitáció keretében két város - Hajdúhadház és Hajdúböszörmény - kap közel 800 millió forintot.

Önkormányzati utak Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Mikepércsen, Balmazújvárosban, Nyíradonyban és Nyírbátorban újulhatnak meg Hajdú-Biharban a plusz forrásokból - fűzte hozzá Bodó Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták tiltakoznak Gyurcsány leköpése miatt

Ha egy volt közjogi méltósággal ezt ma meg lehet tenni, akkor mi a garancia arra, hogy a rendőrség… Tovább olvasom