Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Újabb zavargások egy Párizs környéki kisvárosban

Botokkal és baseball-ütőkkel felfegyverzett mintegy száz fiatal támadta meg hétfő este egy Párizs környéki kisváros polgármesterének lakását, és összecsapott a rendőrséggel. A tavaly novemberi zavargások idején ugyanebben a körzetben voltak a leghevesebbek az utcai harcok.
Ez volt a legsúlyosabb incidens a tavaly novemberi peremvárosi zavargások óta: hét rendőr könnyebben megsérült, három embert előállítottak a Monfermeilben kitört zavargások során, amelyek átterjedtek a szomszédos Clichy-sous-Bois egyik negyedére is. A fővárostól keletre fekvő két hátrányos helyzetű előváros volt a bölcsője tavaly ősszel a főként észak-afrikai származásúak lakta francia peremvárosokban kitört zavargásoknak.

Csuklyás fiatalok hétfőn kövekkel dobálták meg a polgármester házát, a támadók betörték a polgármesteri hivatal üvegajtaját is, és két Molotov-koktélt dobtak az épületre. Egy melléképület részben leégett. A fiatalok ezután négy órán át különböző tárgyakkal dobálták a kivezényelt mintegy 250 rendőrt, akik gumilövedékekkel válaszoltak a támadásra.

A polgármester a múlt hónapban rendeletet hozott „a bandák" elleni fellépésről, mely megtiltotta, hogy a fiatalok nagy csoportokban gyülekezzenek a városközpontban -írja a BBC. Az intézkedést, amelyet májusban a bíróság felfüggesztett, egyes fiatalok provokációnak minősítettek.

A hétfő esti zavargások közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a rendőrség egy betöréses lopás kapcsán házkutatást tartott, és előállított egy családanyát.

Október végén három hétig tartó erőszakhullámot váltott ki a francia peremvárosokban két bevándorló családból származó fiatal halála, akik Clichy-sous-Bois-ban a rendőrök elől egy transzformátorházba menekülve szenvedtek végzetes áramütést. Mintegy 200 középületet, közöttük iskolákat, valamint közel 9000 gépkocsit gyújtottak fel a randalírozók. A kormány a szükségállapot bevezetésével vetett véget a zavargásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom