Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Újdonság Japánból

Ki gondolta volna, hogy egy GameBoyt, kamerát, fényképezőgépet, TV-t, és internetet magába foglaló készülékbe még telefont is építenek? Sajnos Japánban nehéz ezeket eladni, mert az 50-60 ezer forintos ár túl soknak tűnik az ingyen telefonok után.

Aki érdeklődéssel olvassa a szaklapokban közölt technikai újdonságokat, az már másfél-két éve értesülhetett a Japánban folyó videotelefon piacteremtő folyamata nehézsegeiről. A Docomo telefontársaság legújabb debütálójával, illetve a konkurensek gyors válaszával talán sikerül végre áttörést hozni, és a felhasználókkal elfogadtani az új trendet.

Az köztudott, hogy a Távol-Keleten a mobiltelefonokat minden sarkon tömegével árulják, ráadásul a készülékek egy nagy hányadáért nem is kellett eddig fizetni egy éves előfizetéses szerződés esetén. Mióta viszont a telefongyártók túllépték a sima, színesképernyős divatot, a telefonok éves cseréje húzódik, ugyanis a beépített fényképezőgép, illetve videokamera magas ára sokként hatott az emberekre, elérve ezzel, hogy kicsit tovább legyenek megelégedve mostani készülékeikkel.

Idén márciusban, hatalmas reklámkampány közepette dobta piacra a Panasonic az új Foma P2102V nevű készüléket, ami még japán szemmel is lenyűgöző. A telefon fő célja, hogy meghonosítsa a mobil videotelefon kultúráját az országban, ezért a készülák képernyője felett van egy gyengébb felbontású (0,1 MegaPixel – 352*288 pixel) videokamera, ami rögzíti az A beszélőt, és folyamatosan továbbítja a képet B beszélő képernyőjére. Ugyanebben az időben érkezik B-től egy hasonló módon készült videó A kijelzőjére. Mivel a telefon 2,35 inches, 265.144 színes monitora mindössze 235*176 felbontású (125 dpi), ezért a telefonálás közbeni videofelvétel is választhatóan csak 176*144 vagy 222*176, ebből a kamerából.

A Panasonic persze arra is gondolt, hogy mi van, ha valaki szeretne egyenesben közvetíteni egy eseményt, vagy csak egyszerűen „élményrögzíteni" azt. Ezért használható a készülék úgy is, mint egy hagyományos videokamera, ami a felvett anyagot kazetta helyett az alapból hozzá járó 128MB-os, vagy opcionálisan választható 256 MB-os SD kártyán tárolja. A telefon bal oldalába építettek egy 0.31 megapixeles (640*480-as–egy időben egy jobb digitalis kamera érte csak el ezt a szintet!) videokamerát, amit egyszerűen lehet a túloldalon lévő kezelőfelületről irányítani, 3,3-szorosan zoomolni, és a rögzített képet az elforditott kijelzőn nyomon követni. Természetesen ezt vagy élőben, vagy később e-mailben elküldve bármelyik másik telefonon vagy szamítógépen (onnan TV-ben) megnézhető. Ehhez a beépített 384Kbps-es modemet használja, ami háromszorosan veri a nálunk még jócskán megtalálható ISDN-t. Ezentúl nem baj, ha nem lát semmit a tömegből, valaki az első sorból majd hátraküldi a képet, amit szimultán rögzíteni is lehet.

A telefon 5 fajta képfelbontást ismer, jár hozzá egy egyszerűbb video- illetve fényképszerkesztő, ami gyorsított, illetve lassított felvételt is lehetővé tesz, ellátták nappal szembe, szépia, fekete-fehér es whitebalance funkciókkal. Ha pedig beszélgetés közben a headset zsinórja zavaró (mert a bluetooth kimaradt), a telefon 40 szólamú, kristálytiszta hangszórója, és mikrofonja, fél méterről is lehetővé teszi a közvetlen beszélgetést.

Az akkumulátorral együtt 133g-os masina másfél óra folyamatos videózást engedélyez, ami nem rossz, mert még akad telefon, amin ennyi ideig beszélgetni sem sikerül. Tud rövid hangjegyzeteket, vagy feladatokat feljegyezni a határidőnaplóba, és a számítógéppel az SD kártyán kívül USB-vel is összeköthető, hogy a felvett élmény örök maradjon. Termeszetesen lehet rajta TV-t nézni, rádiót hallgatni, internetezni es még rengeteg más funkciót használni is, de ilyeneket ma már ki akar?

Látva ez a Sharp, úgy gondolta, hogy ha fél évvel ezelőtt korszakot alkotott a notebookok területen, akkor a telefoniparban sem fog lemaradni: júniusban mutatkozik be SH-53. Az eddig napvilágot látó „kedvcsinaló" információkból kiderül, hogy a Sharp nem játszik tovább megapixel alatt. A telefon CCD-je (a fényképet rögzítő fényérzekeny lemez) megszégyeníti a legtöbb számítógép monitorfelbontását. Ugyan a 320*240-es (250dpi!), 265.144 színű képernyőn nem lehet teljesen visszaadni az 1144*858-as felbontású kép élményét, de ez egy nyomtató segítségével könnyen albumba tehető, fénykép minőségű papírképpé varázsolható.
Az SH-53 ugyanúgy SD kártyára tárolja a videóit is, mint a Foma, csak ez MPEG-4 tömörítést használva magasabb minősegben. Ez a videó később visszanézhető TV-ben vagy számítógépen, de rögzíthető a Sharp PDA-in, DVD-R/RAM-jain, vagy HDD videóin  kábel nélkül is a beépített IrDA kapcsolaton keresztül.

A telefon egy igazi újdonsággal is meg fogja lepni a piacot. A Java alkalmazásnak köszönhetően először lesz a vásárlóknak lehetőségük igazi 3D játékokat vagy animációkat lejátszani mobiltelefonon. A bemutatott játékok (valami repülőre lövöldözés, meg kockákon ugrálás) grafikailag nagyon magas szinten kidolgozottak, és élmény őket átélni, de ha beleunnánk, az mp3-lejátszó négy órányi zeneanyaga is szórakoztató lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antiszemitizmussal vádolják Mel Gibsont új filmje miatt

Az amerikai rágalmazásellenes liga szerint Gibson filmjében negatív színben tűnteti fel a… Tovább olvasom