Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Újévet ünnepelt Európa

Látványos tűzijátékkal ünnepelték százezrek Európa-szerte a 2006-os esztendő beköszöntét. Londonban a Trafalgar téren, Párizsban a Champs-Elysées-n, Berlinben a Brandenburgi kapunál, Moszkvában a Kreml terén ünnepeltek.
Párizs - szilveszter a Trocadérón (Fotó: AP)
A természeti csapások és terrortámadások sorozata által beárnyékolt óesztendőt a brit fővárosban több százezren búcsúztatták az utcán. London belvárosában százezrek ünnepeltek újév hajnalán a metrósztrájk ellenére, amelynek a hatóságok szerint csekély hatása volt az óévbúcsúztatók közlekedésére. Az ünneplés hagyományosan első számú színhelyén, a Trafalgar téren becslések szerint 220 ezren zsúfolódtak össze, és további 150 ezren várták az éjfélt a Temze partján, valamint a parlament híres óratornya, a Big Ben tövében. A Big Ben éjféli óraütésének pillanatában a Temze túlpartján lévő, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetén és a folyón lehorgonyzott uszályokon hatalmas és minden eddiginél látványosabb tűzijáték vette kezdetét. A tömeg biztonságára 2600 rendőr ügyelt, a levegőben is rendőrségi helikopterek keringtek.

A francia főváros híres sugárútján, a Champs-Elysées-n a rendőrség becslése szerint mintegy félmillió ember köszöntötte az új év beköszöntét. A sugárúton különösen erős volt a rendőri jelenlét, s országszerte összesen 25 ezer rendőr és csendőr ügyelt a rendre. A hatóságok tartottak attól, hogy esetleg megismétlődnek a novemberi franciaországi külvárosi zavargások során tapasztalt kiterjedt erőszakos cselekmények, ám félelmük szerencsére nem igazolódott be. Az erőszakos cselekmények száma lényegében nem múlta felül az egy évvel ezelőtti szintet: Franciaországban hajnali két óra előtt 249 gépkocsit gyújtottak fel, míg tavaly ilyenkor 240 jármű vált a lángok martalékává. A rendfenntartók szilveszter éjszakáján 121 személyt állítottak elő.

A német fővárosban a fagypont alá süllyedt hőmérséklet ellenére a szervezők szerint csaknem egymillió - rendőrségi becslés szerint több százezer - ember hatalmas tüzijátékkal búcsúzott az óévtől a Berlin történelmi városközpontjában álló Brandenburgi Kapunál. A szilveszteri vidám hangulatot, s az új évvel kapcsolatos várakozásokat csak tetézte, hogy idén Németországban rendezik meg a labdarúgó világbajnokságot.

Az orosz fővárosban - ahol az időeltolódás miatt a közép-európainál két órával korábban ütött éjfélt az óra - a hideg és nyirkos időjárás ellenére ezrek búcsúztatták 2005-öt a Kreml falainak tövében. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség kis csoportokban engedte be az ünneplőket a Vörös térre, s esetenként szemet hunyt afelett, hogy a szilveszterezők a hivatalos tiltás ellenére pezsgőspalackokat vittek magukkal az orosz főváros egyik legismertebb nevezetességének számító térre.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sydneyben százezrek ünnepelték az Újévet

Új-Zélandon és Ausztráliában már beköszöntött az új év, a Kiribati-szigeteken közép-európai idő… Tovább olvasom